Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ridhäst tog V75-seger...

Foto: TR BILD
Marcus Hultman ordnade den enda svenska V75-segern på Momarken med nioåriga fuxen Seek And Destroy. Foto: TR BILD

Det blev en V75-seger till Sverige på Momarken – och detta av en ridhäst...

Publicerad:

Glädjen på stallbacken gick inte att ta fel på efter det att nioårige fuxen Seek And Destroy (e. Skogans Orlov) vunnit V75-6 med Marcus Hultman i sulkyn. Hästen tränas av Per C Johansson på Färjestadstravet och ägs av Alexandra Åhs i Karlstad.
– Jag köpte honom egentligen som ridhäst, men nu har han vunnit 17 lopp och till och med inom V75. Det är helt otroligt, jag tror nästan att jag drömmer, kommenterade Alexandra Åhs, när hon intervjuades i TV12 och ATG Live av Matteus Liljeborg.

Det var alltså Marcus Hultman som agerade segerkusk.
– Jag satt bara och väntade på luckan från vinnarhålet, men Vidar Hop (Rawindski) försökte hålla kvar mig så länge som möjligt. Men till slut blev han tvingad att köra undan och då kunde vi spurta till vinst. Det kan inte ha hänt speciellt ofta att en häst som köpts som ridhäst sedan vinner inom V75. Det finns ju människor som köper hästar för flera miljoner för att kunna vara med i de sammanhangen, sade Marcus, som här körde in 75.000 norska kronor.

Femårige Phantasm Soa (e. Cromwell) stod ensam på 60 meters tillägg i V75-inledningen och det var väldigt långt fram fortfarande i sista kurvan. När hästarna kom ut ur dimman 100 kvar störtdök dock Phantasm Soa ute i banan och hann fram kort före linjen.
– Jag körde invändigt 1200 kvar och då piggnade hästen till lite. Det såg dock hopplöst ut 600 kvar, men hästen spurtade kanonbra. Det är meningen att han ska till Frankrike framöver, kommenterade segerkusken Erlend Rennesvik.
Anders Lundström Wolden-tränade Phantasm Soa hade också de klart största meriterna i det här V75-loppet, då han tidigare bland annat segrat i Jarlsbergs Grand Prix och grupp III-löpningen Prix d'Orthez på Vincennes.

Chansade invändigt gjorde även Eirik Höitomt bakom blott treårige Ard (e. Moe Odin) i V75-2. Sedan kom han ut på sista bortre långsidan och avgjorde säkert mot ledande Aasvind.
– Vi fick avsluta sista 500 i tredjespår. men hästen gick ända in i mål, sade Eirik Höitomt.
Tränaren Lars O Romtveit var inte mindre belåten:
– Jag hoppade på en pallplats, men det här blev fantastiskt. Ard kan nog bli en av de bättre fyraåringarna i kullen under nästa år.

I V75-3 tackade Jeppe Rask för den fina smygresan i vinnarhålet med åttaårige dansken Tourmalet (e. David Raymond) genom att spurta till säker seger över det långa upploppet.
– Hon har mött de bästa stona i Danmark och jag trodde att hästen skulle kunna hävda sig bra i det här loppet. Nu löste det sig också helt perfekt för vår del, kommenterade Jeppe Rask.

Ytterligare en dansk V75-vinst blev det i loppet efter genom Mads Hviid Nielsen med Peter Jensen-tränade Cadillac Shadow (e. Lindy Lane). Detta efter vass spurt från tredje ytter, som Niclas Benzons måltvåa Hercules Boko inte kunde freda sig emot.
– Skönt att han är tillbaka och hästen kändes fin hela vägen, sade Nielsen.

Tränaren Harald Inge Hagen hade rest i åtta timmar för att starta Lightning (e. Gentle Star) i V75-5. Det lönade sig när Tom Erik Solberg långspurtade till säker vinst från andra par utvändigt.
– Det här var helt sjukt, det betyder så mycket för mig, kommenterade en överlycklig Harald Inge Hagen, som dock inte åker hem förrän i morgon...

I det avslutande kallblodsloppet (V75-7) blev det en rejäl skräll genom åttaårige Tin Balder (e. Lome Kongen) med Vidar Hop i sulkyn. Detta efter lucka från vinnarhålet samtidigt som ledande Torpa Nicklas och även Bellfaks galopperat. Storfavoriten Odd Herakles var chanslös att hinna fram från tillägg över kort distans.
– Jag fick den rygg jag ville ha och sedan blev det lätt när ledaren galopperade, summerade Vidar Hop.

Det blev 4,43 vinnande V75-system som klarade sju rätt och sjuorna gav vardera 1.274.005 kronor. Sex rätt belönades med 6.500 kronor medan femmorna delade ut 349 kronor.

Före V75-starten övertog Kristian Lindberg ledningen tidigt och vann enkelt tillsammans med Sycamore Broline (e. Quite Easy U.S.). Förstapriset var 16.000 norska kronor.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.