Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Rokkakudo skiljde sig från mängden

Foto: MIA TÖRNBERG
Anna Forssells Rokkakudo tog sin första seger sedan kriterievinsten. Foto: MIA TÖRNBERG

Sju av de åtta V86-loppen på Åmål vanns från spets. Det var endast den forne Kriterievinnaren Rokkakudo som skiljde sig från mängden.

Publicerad:

Storfavoriten Democrat föll tungt i V86-inledingen sedan stallkompisen Haraldinho med Torbjörn Jansson i sulkyn svarat dödens mot Krångel. Därför gick första varvet så snabbt som 1.13,0 och möjliggjorde för Rokkakudo att spurta till seger från tredje par utvändigt. Och det här var faktiskt första segern för Rokkakudo sedan Kriteriet, då hästen fick dubbla förstapriset eftersom han var med i premiechansen.
– Jag kommer ihåg loppet som i går. Jag och pappa köpte Rokkakudo samma dag som min mor gick bort. Så det är en väldigt speciell historia bakom honom som de flesta redan känner till, kommenterade tränaren Anna Forssell, som hade svårt att hålla tårarna borta.
I segersulkyn satt Stefan Söderkvist, som hann fram först på mållinjen före en likadeles bra spurtande Global Investment. Segertiden blev 1.13,5a/1.680 meter.

Adrian Kolgjini vann spetsstriden i V86-2 bakom treåriga stoet Pecadille Face och sedan favoriten Sangria Knight galopperat bort sig var loppet över redan 500 meter från mål.
– Det är en häst som visade mycket kunnande redan som tvååring och satte svenskt rekord i sin andra start (1.14,7/1.640 meter). Nu är hästen där hon ska vara igen, kommenterade Adrian, som använde exakt samma taktik bakom Buzz Mearas i V86-4.
Champ Walk In galopperade bort sig direkt och när Adrian ökade tempot ut på slutvarvet kunde ingen haka på.

Storfavoriten Solör Svarten vann mycket enkelt från spets i kallblodsloppet (V86-3). Geir Gudmestad blev lite pressad av Eldon på sista bortre långsidan, men in i slutsvängen såg det helt klart ut. Det här var Åsajerven-sonens tionde årsseger på tolv starter. Hästen är en så kallad ”Folkehäst” i Norge med 1.000 lyckliga andelsägare. I dag vann han på 1.26,6/2.080 meter.
– Det är verkligen en fin individ som redan uppför sig som elithäst, kommenterade Geir Gudmestad.

Axevalla-amatören David Persson var en av de gladaste vinnarna i Åmål. Detta sedan hans Diggers Elias spårat från start till mål med Carl Johan Jepson i V86-5.
– Det är svårt att beskriva; jag önskar att alla skulle få vara med och känna vad jag känner nu. Vi har opererat både knän och hals, men sedan har hästen verkligen börjat fungera fullt ut, berättade David, som hyr en gård i anslutning till träningsanläggningen Bjertorp.

Björn Goop höll ledningen från innerspåret i volten med Ulf Stenströmer-tränade Jula Hamron i V86-6. Väl där hade ekipaget inga större problem att hålla undan till femte spetssegern under de sex inledande V86-loppen. Det här var första segern i 17:e starten.
– Han var hingst för länge helt enkelt och hittade på allt möjligt för att slippa göra sitt jobb, berättade Ulf Stenströmer.


Sjätte spetsvinsten, åtminstone en halv sådan, kom i klass II-försöket (V86-7) med 100.000 kronor i förstapris. Det var Tom Horpestad som bakom Eddie lyckades med det närmast omöjliga att lura Adrian Kolgjini (Thunder Lavec) på täten efter 500 meter.
– Allt blev fel i början och jag kände mig tvingad att hitta på något. Adrian hade strypt tempot mycket där framme samtidigt som vi kom snabbt. Ibland kan sådant här gå och det är verkligen roligt att vinna sådana här lopp, sade Tom Horpestad, som hade tid att kosta på sig en segergest kort före mål.

Jörgen Westholms lärlings Jasmine Ising avslutade med att vinna från - jo, just det - spets med New Kiss i ett försök till Diamantstoet. Hästen låg på mycket efter vägen, men var ändå överlägsen.
– Det här är enormt stort; min största seger hittills, kommenterade en mycket nöjd Jasmine.
Förstapriset var 100.000 kronor.
 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.