Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Rolex Bigi - en riktig solskenshistoria

Foto: HANOLD/ALN
Rolex Bigi har mot alla odds kommit tillbaka som en vinnare igen för Maria Törnqvist. Foto: HANOLD/ALN

Det var nära att skadorna stoppade tävlingskarriären för gott. Men Rolex Bigi reste sig på nio och blev i går åter en vinnare i färska Åbytränaren Maria Törnqvists händer. Det handlar om en riktig solskenshistoria!

Publicerad:

Italienfödde Rolex Bigi (e. Donato Hanover) inledde tävlingskarriären som treåring hos Jerry Riordan med två raka segrar och en andraplats. Sedan övertog Åke Svanstedt träningen under hösten och sedan sonen Anders Svanstedt när Åke flyttade till USA. Rolex Bigi radade upp sju raka segrar och vann bland annat Jägersros Stora Treåringspris, tillika V75-lopp.
– Jag skötte om Rolex Bigi redan hos Åke och därefter även när Markus B Svedberg fick hästen i träning. Så jag har haft en hel del med honom att göra och måste verkligen tacka ägarna att jag nu fick chansen även som egen tränare, säger Maria, som annars inte kom till något dukat bord i höstas.

Då hade Rolex Bigi testats hos både Ulf Stenströmer och Svante Båth, men det blev sedan stora problem med hästens framknän. Prognosen såg dyster ut, men ägarna satsade ändå på operation och placerade hästen i nygammal vård hos Maria Törnqvist.
– Det var förändringar i båda framknäna, men i olika leder. Veterinären tyckte inte att det såg bra ut, men Rolex Bigi opererades ändå, påpekar Maria, som tog med hästen när hon den 20 november flyttade ner till nya träningsanläggningen i Fåglum, åtta mil norr om Göteborg.
Där jobbades Rolex Bigi sakta men säkert upp med hjälp av tryckvagn.
– Hästen har tränats väldigt hårt, men aldrig gått snabbare än tvåminuterstempo. Vi gick över till backen efter ett tag och det var en ny upplevelse för mig, som tidigare mest tränat i sanden. Men jag inbillade mig att det här upplägget skulle passa Rolex Bigis knän bäst.

I går var det den stora dagen på Åby - comeback på tävlingsbanan efter nästan nio månaders skadeuppehåll. Och detta från 40 meters tillägg i ett V86-lopp.
– Jag valde det loppet för att han skulle få ett snällt lopp i ryggar. Det är klart att man hoppades på en riktigt bra prestationen, men det här blev häftigare än vad jag någonsin kunnat drömma om. Rolex Bigi vet verkligen var mållinjen är placerad och gör precis det som krävs för att vinna. Han gick i mål med oryckta tussar och Thomas Uhrberg tyckte att hästen var närmast okörd.

Hur mår Rolex Bigi i dag?
– Han blåste mindre efter loppet i går än efter några av de tuffare passen i backen. I dag springer han runt i hagen och leker med sin boll och verkar må förträffligt. Jag ska rida honom lite i eftermiddag och känna lite mera på honom då.

Har du vågat tittat något mera i propositionerna?
– Nej, det går inte att planera något längre, då är det lätt att bli väldigt besviken om det skulle komma ett bakslag. Men om allt är bra blir det kanske ett V75-lopp om några veckor.

Påsken närmar sig, en högtid som Maria värdesätter högt.
– Redan under min tid som hästskötare hos Åke Svanstedt var jag extra intresserad av att få segrar just under Påsken. Jag älskar nämligen godis!

Rolex Bigi har hittills tagit 15 segrar och tjänat 1.130.300 kronor, men i nästa start är det alltså ägg som gäller. Då menar vi inte en nolla i resultatraden – utan ägg med godis.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.