Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Rosa biljett i Prinsens lopp

Foto: Christer Norin/ALN
Foto: Christer Norin/ALN

Gävletravets "veckan före Elitloppet-dag" börjar kännas som tradition och i vanlig ordning ligger en rosa biljett i potten till segraren av Prins Daniels lopp (V75-6). Gävletravets sportchef, Mathias Gustafsson, hittar vinnaren i det yngre gardet.

Publicerad:

Det är sex år sedan Viola Silas vann premiärupplagan av H.K.H. Prins Daniel lopp och Fredrik Persson gratulerades av Prins Daniel och Kronprinsessan Victoria. Viola kom aldrig till start i Elitloppet, men det gjorde Nahar 2013. Robert Berghs häst är den ende som klarat dubbeln Gävle/Solvalla under samma år. Brioni vann i Gävle 2012, men segrade i Elitloppet året före. Mosaique Face tog hem Prins Daniels lopp 2015 för att därefter vara tapper tvåa i Elitloppet.
– Upplagan det året höll väldigt hög nivå med hästar som Maven (tvåa), Papagayo E. (trea), Creatine (fyra) och Panne de Moteur (sexa). Det är svårt att överträffa 2015, men jag är jättenöjd med det startfält som vi kan presentera nu på lördag. Det är faktiskt bara Shadow Woodland som kvalat in till den här guldfinalen, men i övrigt har jag fått med sex-sju hästar från min önskelista. Jag hoppas och tror att det blir ett väldigt spännande och bra travlopp, säger Mathias Gustafsson, som också är nöjd med åldersfördelningen:
– Det känns extra roligt med hela fem femåringar till start, då de inte är synade i de här sammanhangen på samma sätt som de äldre.
Mathias har inga revolutionerande förändringar att komma med till i år vad gäller själva arrangemanget, även om det blir ett lite mer yngre inslag.
– Meningen är att elever från Travskolan ska vara med på en "lightinvigning" före starten av V75-1. Det kommer att delas ut T-shirts och sådant, men den vanliga invigningen sker före första loppet med invigningstal och nationalsång. Sedan kommer vi även försöka höja pulsen ytterligare före starten av Prins Daniels lopp. Under de sista fem minuterna brukar det emellertid bli väldigt tyst. Just denna tidpunkt är nog också den mest nervpirrande stunden för mig personligen. Då vill man bara att allt ska gå enligt planerna, inga omstarter bakom bilen eller annat strul.
Någon prisutdelare från hovet blir det inte heller i år.
– Både Prins Daniel och Victoria var som sagt här premiäråret 2011 och hovet får en inbjudan varje år. Men den här gången kommer ingen därifrån.
Förra året blev publiksiffran 6.159 personer, något som Mathias hoppas kan upprepas även den här gången.
– Vi krockar delvis med en jättestor friidrottstävling för ungdomar i klass 3-6, som avgörs alldeles här bredvid. Hur detta kommer att påverka publiksiffran är svårt att sia om, men eftersom dessa tävlingar börjar tidigt kan man alltid hoppas att några även vill hinna med travet.
Förra året segrade Volstead i Prins Daniels lopp och han finns med bakom bilen på nytt. Men Stefan Melanders sexåring är inte Mathias Gustafssons vinnare på förhand.
– Nej, jag tror att Twister Bi är tillräckligt startsnabb för att kunna hålla ledningen från sitt innerspår och sedan kan stanna där hela vägen.

FAKTA

Tidigare vinnare i Prins Daniels lopp

2011: Viola Silas, Fredrik Persson
2012: Brioni, Joakim Lövgren
2013: Nahar, Robert Bergh
2014: Truculent, Johnny Takter
2015: Mosaique Face, Lutfi Kolgjini
2016: Volstead, Stefan Melander

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.