Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Röster om skodebatten: "Förläng det gärna"

Foto: MIA TÖRNBERG
Foto: MIA TÖRNBERG

Vintermånaderna är över och det är åter tillåtet med barfotakörning.
Här är några röster om förbudet som sådant och tiden som varit.
– Skulle inte ha något emot om det förlängdes, säger Anders Svanstedt.
– Jag tycker man borde få köra barfota, säger Kajsa Frick.

Publicerad:


ANDERS SVANSTEDT
– Jag tycker att det är bra med den här perioden. Ur ett djurskyddsperspektiv är det säkert bra med skor på en vinterbana i stället för att springa barfota och springa snabbare och öka skaderisken något. På en fin bana är det absolut bästa att springa barfota men vintertid är inte alla banor lämpade för det.
– Dessutom tycker jag att skotvånget öppnar upp för med bredd hos såväl två- som fyrbenta. När det är sommar och barfota är det mer materialbaserat, nu under vintern tycker jag det öppnar upp för fler hästar som kanske inte riktigt hänger med när det blir "Formula 1" på sommaren, det tycker jag är bra.
Bör man fortsätta med det här konceptet?
– Jag har absolut inga problem med barfotaförbudet, jag tycker det är positivt. Skulle inte ha något emot om de förlängde det lite till heller, för den delen. 


BJÖRN GOOP
– I fjol var det väl några som ifrågasatte det, i år har det väl inte varit något att ifrågasätta men det har väl också med att göra att det inte varit så bra banor i vinter.
– Jag tycker att vi ska kunna köra barfota, men samtidigt ska det inte vara så att tränarna känner sig "tvingade" att rycka skorna på vinterbanor som inte är barfotavänliga för att kunna vinna. På så sätt är det bra för hästarnas skull.
Bör man fortsätta med det här konceptet?
– Jag är emot förbud, massa förbud är aldrig bra. Men dag-för-dag-besluten är inte heller bra, det finns ingen framförhållning då och det ska vara tydligt för spelarna också.


KAJSA FRICK
– I år har det varit otroligt ojämn kvalité med banorna så fokus har väl hamnat lite kring det i stället.
Bör man fortsätta med det här konceptet?
– Jag tycker att det är ett tränaransvar att bestämma balansen, jag gillar inte det här med förbud. Om banorna är bra tycker jag man borde få köra barfota.
– Samtidigt förlikar man sig med regelverket och anpassar sig efter det, så det fungerar ju.


RIKARD N SKOGLUND
– Jag tycker att det är bra, för man vet vad som gäller. Förut skulle det hållas sommarbana på vintern också och det slutade i väldigt ojämn kvalité. Nu tycker jag att banorna har varti fasta och bra generellt, fram till nu den senaste tiden i Mellansverige när det varit vårvinter, men så är det ju allltid. Jag förstår dock om aktiva i Skåne är av annan åsikt kring det här.
Bör man fortsätta med det här konceptet?
– Det tycker jag. Jag tror att man tjänar pengar på det och att det är bättre för hästarna. Banskötarna behöver inte slita för att presentera en sommarbana på vintern utan kan fokusera på en bra vinterbana där skor fungerar alldeles utmärkt och klart bäst. På så sätt sparar vi växlarna på hästarna under en period också. Är det något man ska ändra på så är det kanske att ta ställning och dela upp Sverige i regioner på något vis.

 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.