Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Rudolf Altin har avlidit

Foto: Girlpower HB
Rudolf Altin har gått bort vid en ålder av 90 år. Foto: Girlpower HB

En av grundarna till Dannerotravet, Rudolf Altin, har avlidit vid en ålder av 90 år.

Publicerad:

Rudolf Altin föddes 1928 och var involverad i travsporten under större delen av sitt liv. Det är Dannerotravet och Ådalens Travsällskap som via banans hemsida rapporterar om Altins bortgång.

 "Han fastnade tidigt för travsporten och köpte sin första häst som 16-åring. Han var med sin kunskap om anläggning med och grundlade själva travbanan. Medlem i Ådalens Travsällskap direkt vid bildandet 1957, sedan styrelsemedlem i många år och långt senare med självklarhet utsedd till hedersmedlem", skriver banan och travsällskapet och avslutar sedan minnesorden som följer:
"Hans betydelse för Dannero och travsporten i Ådalen kan inte överskattas."

I samband med sin 90-årsdag intervjuades Rudolf Altin i Travronden i juni 2018. Där gav han sin syn på framgångarna på travbanan och sitt arbete som verkställande direktör på Dannerotravet. Rudolf Altins egna uppfödningar vann totalt drygt 200 lopp tillsammans.
– Reora och Grock Bulwark var två av mina första rejäla vinnarhästar, sade Altin till Travrondens reporter Lennart Sundwall. Grock Bulwark vann över 20 lopp och tjänade ungefär 160 000 kronor. Han bedömdes mer eller mindre vara en häst för slakt när jag köpte honom.
– Reora köpte jag och och hon var en bra tävlingshäst men visade sig sedan framför allt bli ett lyckokast i aveln.

Reora lämnade trion Tittra, Love och Raj Best som samtliga tjänade rejält med pengar.

"Min absolut största seger"

1966 föddes Gretel. Hästen som för alltid skulle förknippas med familjen Altin från Ådalen. Döpt efter hustrun och vinnare av flera storlopp. Däribland klassiska Silverörnen på Solänget.
– Min absolut största och roligaste seger i karriären, sade Rudolf Altin. Det var lite overkligt att få vinna ett storlopp så nära hemmaplan.

Gretel vann hela 75 lopp och tjänade totalt 266 000 kronor. Omräknat i dagens penningvärde knappt 1,5 miljoner kronor.

Danneros förste och ende vd

1958 kördes det första travloppet på Dannero. Ådalens Travsällskap bildades och Rudolf Altin blev banans förste och ende verkställande direktör.
– Mina styrelsekamrater tyckte att jag var den mest välutbildade och skulle passa för jobbet.

Altin förblev styrelseledamot i 24 år och Dannero har under åren utvecklats till en stabil småbana med en välskött ekonomi.
– Vi har många att tacka för den här utvecklingen. I början var det framför allt Josef Bodins kunskaper som kom väl till pass. Bodin kunde med sitt sätt att vara locka till sig våra inhemska stjärnor och grunden till framgång hade lagts, sade Rudolf Altin.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.