Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Så går uttagningarna till Kallblodsderbyt

Foto: MICKE GUSTAFSSON/ALN
Jan-Olov Persson med kulltoppen Tand Kraft vid ett tidigare tillfälle. Foto: MICKE GUSTAFSSON/ALN

På söndagen avgörs kvalen till Svenska Kallblodsderbyt och Derbystoet för svenska och norskfödda fyraåringar på Östersund. Travronden rapporterar lopp för lopp.

Publicerad:

I den öppna klassen handlar det om tre uttagningslopp över 2.140 meter auto med 30.000 kronor till vinnaren. De fyra främsta i varje försök går vidare till finalen den 26 juli på Östersund. Finalen lockar med 700.000 i förstapris. 

Till Derbystoet ska finalfältet hittas från två försök över 2.140 auto med 30.000 kronor i förstapris. De sex främsta går vidare från respektive lopp. Finalen går den 26 juli och förstapriset är 450.000 kronor.

Kallblodsderbyt:

Uttagning 1: Den stora favoriten till att vinna finalen, Tand Kraft, såg till att höja förväntningarna ytterligare inför vad som komma skall. Tränaren Jan-Olov Persson sände enkelt till spets från spår fyra och sedan bjöd Tand Kraft på show. In på sista varvet hade ekipaget skaffat sig flera längder till de övriga och det blev en mycket enkel seger till slut på 1.27,8a/2.140 auto på en småtung bana. 
– Han löste det väldigt bra bakom bilen. Sedan var banan lite smetig och speciellt på innerspår, så jag tänkte att jag fick köra på i jämnt tempo för att trötta ut de andra lite. Nu får vi trimma på hemma så det blir bra till finalen, och eftersom jag dragit på mig en avstängning får jag hitta en kusk till honom också, sa Jan-Olov Persson.
Bol Brage höll sin fart bra på innerspår som tvåa för Joan Roar Mjölneröd och detsamma gällde trean Hägern T.H., körd av Örjan Kihlström och tränad av Jan-Olov Persson. Frode Hamres Bol Odin fullföljde bra från dödens med Ulf Ohlsson och tog hand om den sista finalplatsen.  
Till final: Tand Kraft, Bol Brage, Hägern T.H., Bol Odin. 

Uttagningslopp 2: Geir Vegard Gundersen körde resolut till ledningen på första långsidan och nådde varvet på 1.27,1, med Brenne Brakar i dödens och favoriten Järvsö Pegasus perfekt placerad i andra ytter. Örjan Kihlström rundade till dödens i ingången till sista sväng och kopplade grepp på ledaren kort före mål. Med 150 meter kvar fick Eikfaksen och Jimmy Jonsson fritt från rygg ledaren och Moe Odin-sonen sköt till vasst. Efter några minuters studerande av målfotot konstaterade domarna dött lopp mellan Eikfaksen och Järvsö Pegasus. Segertiden 1.27,5.
– Jag hade ingen större förhoppning om att jag skulle hinna dit, men det drog ihop sig rejält, säger Jimmy Jonsson som inte får köra finalen på grund av avstängning. 
– Han gör nästan alltid bra lopp och gjorde det i dag också, sa Örjan Kihlström om Jan-Olov Perssons Järvsö Pegasus. 
Horgen Lynet höll bra från ledningen och var knappt slagen i mål som trea. Robert Berghs Brenne Brakar med Jan Norberg såg trött ut från dödens i sista sväng men kom tillbaka bra till fjärdeplatsen.
Till final: Eikfaksen, Järvsö Pegasus, Horgen Lynet, Brenne Brakar.

Uttagningslopp 3: Bara sex hästar till start men alla kom iväg felfritt. B.W.Sture och Ulf Eriksson höll enkelt upp innerspåret och varvade på 1.28,6, med Tangen Björn i dödens och Bokli Teddy i andra utvändigt. Jomar Blekkan svepte till dödens med 600 kvar med Bokli Teddy och satte press på ledaren, men aldrig att riktigt kunna hota. Säker seger för B.W.Sture på 1.28,3.
– Jag har gillat honom ända sen första chansen med honom. Fastnade invändigt i Kriteriet i fjol och har haft lite stolpe ut. Det var lite banan emot i dag men han grejade det bra, sa Ulf Eriksson om Jan-Olov Persson-träningen. 
Bokli Teddy fullföljde bra som tvåa och Will Prinsen hängde med som trea från rygg ledaren. Sista finalplatsen till Järvsöodin som fick en dryg inledning i tredjespår, backades sist, och spurtade fint som fyra. 
Till final: B.W.Sture, Bokli Teddy, Will Prinsen, Järvsöodin. 

Finalfältet i Kallblodsderbyt
(häst-tränare)
Tand Kraft - Jan-Olov Persson
Bol Brage - Jan Roar Mjölneröd
Hägern T.H. - Jan-Olov Persson
Bol Odin - Frode Hamre
Eikfaksen - Östein Tjomsland
Järvsö Pegasus - Jan-Olov Persson
Horgen Lynet - Heidi Moen
Brenne Brakar - Robert Bergh
B.W.Sture - Jan-Olov Persson
Bokli Teddy - Ola Stormyr
Will Prinsen - Vegard Lundström Wolden
Järvsöodin - Jan-Olov Persson

Derbystoet

Uttagningslopp 1: Ulf Eriksson nådde ledningen med Rus Can på första bortre långsidan och körde sedan i ett jämnt och bra tempo hela vägen. Hade full kontroll på tillställningen och drog undan till en smått överlägsen seger på 1.30,7a/2.140 meter. 
– Den här är ganska stark och när jag väl fick ledningen såg jag ingen anledning att bjuda in någon speed, sa Ulf Eriksson om Lovisa Canneryd-träningen. 

Aine G.L. fullföljde bra som tvåa från rygg ledaren för sin tränare Jan Roar Mjölneröd. Favoriten Uggla i Mossen galopperade bort många meter i starten, kom tillbaka bra och avancerade i tredjespår på sista bortre långsidan. Fullföljde bra efter sin tuffa resa. 
Till final: Rus Can, Aine G.L., Uggla i Mossen, Teknologika, Järvsö Irene, Fäbodjäntan.

Uttagningslopp 2: Dags för Alf Jonssons Granetta att kliva in i handlingen och Tekno Odin-dottern övertygade stort. Jimmy Jonsson sände framåt till dödens på första långsidan men fick svar av ledande Eigelands Helga. Granetta fortsatte att tåga på i dödens och med 400 kvar var ledaren slagen, segern blev sedan överlägsen på fina 1.29,3. 
– Hon blev lite het utvändigt och det blev onödigt tufft i dag, men hon visade var skåpet skulle stå, sa Jimmy Jonsson. 
Brenne Blissi fick göra en del jobb i spåren under slutvarvet och spurtade fint som tvåa. Viggjerva tog hand om tredjeplatsen efter en mestadels invändig resa. 
Till final:  Granetta, Brenne Blissi, Viggjerva, Väskinge Mia, Kaksi Can, Eigelands Helga.

Finalfältet:
Rus Can - Lovisa Canneryd
Aine G.L., - Jan Roar Mjölneröd
Uggla i Mossen - Jan-Olov Persson
Teknologika - Geir Flåten
Järvsö Irene - Caroline Holm
Fäbodjäntan - Elin Hedström
Granetta - Alf Jonsson
Brenne Blissi - Jens Kristian Brenne
Viggjerva - John Wiggen
Väskinge Mia - Robert Skoglund
Kaksi Can - Lovisa Canneryd
Eigelands Helga - Geir Flåten

 

 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.