Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Så gick försöken i Sweden Cup

Foto: Micke Gustafsson
Wilhelm Baal med Ringostarr Treb Foto: Micke Gustafsson

Elitloppslördagen inleddes med en rykande fartfest när första försöket i Sweden Cup avgjordes. Conrad Lugauer och Breidabliks Nubbe skrällde hem segern - på 1.09,5! I det andra försöket öppnade Ringostarr Treb på 1.05,8 - och höll undan hela vägen till vinst. I tredje försöket blev det hemmaseger i form av Volstead efter en knallhård upploppsstrid mot Buzz Mearas.

Publicerad:

Det gick snabbt från början till slut inför storpubliken på ett solbadande Solvalla. B.B.S. Sugarlight med Peter Untersteiner tog planenligt hand om ledningen och öppnade första 500 på 1.08,8. Med dryga varvet kvar lämnade Lufti Kolgjini andra utvändigt för dödens med Djali Boko och loppet fortsatte i rasande tempo, med 1.08,9 första tusen till publikens förtjusning. In på upploppet galopperade Djali Boko och chansen uppenbarade sig för Breidabliks Nubbe från rygg ledaren. Men en vass speed avgjorde Breidabliks Nubbe säkert, före bra spurtande Västerbo Highflyer och trean B.B.S.Sugarlight som också följer med till finalen i Sweden Cup. 
– Jag kände mig trygg över upploppet och han gjorde det väldigt bra, sa Conrad Lugauer efter segern. 

I det andra Sweden Cup-försöket var Åke Svanstedts Jato stor favorit, men femåringen svek helt i andra starten för Åke. Den sistnämnde var inte med i körningen första biten, då Wilhelm Paal tog spets med Ringostarr Treb och fick sedan press en bit av Robert Bergh och Rafolo. Första 500 avverkades efter raska 1.05,8, men sedan fick tysken strypa tempot till 1.09,0. Åke Svanstedt gled fram som första ekipage i andraspår, men såg ut att ha problem redan i utgången av sista kurvan och blev sist i mål. Värst emot blev istället Spitcam Jubb (tvåa från tredje ytter) och Fire To The Rain (trea från andra utvändigt).
– Det blev tuff körning inledningsvis, men därefter fick jag lugna ner lite. Så det fanns krafter kvar att vinna ganska lätt, kommenterade Paal, som har respekt för finalmotståndet.
– Ja, det finns flera starka motståndare, men nu har vi i alla fall vunnit försöket och det är en bra början.

Ringostarr Treb segrade på 1.10,1a/1.640 meter. Förra året slutade hästen tvåa i försöket av Sweden Cup och sedan fyra i finalen.

I tredje Sweden Cup-försöket blev det en härlig trehästarsduell mellan ledande Buzz Mearas, Stefan Melander-tränade Volstead (tredje invändigt, dödens 800 kvar) och italienaren Trendy O.K. (dödens/andra utvändigt). Men som så många gånger tidigare måttade Örjan Kihlström in segern precis på mållinjen.
– Det blev stenhårt i mål. Det var passande med hög fart första biten och det blev ganska bra vår del, även om Volstead fick göra jobbet utvändigt ledaren sista 800, sade Örjan.
Pierre Pilaski-ägde Buzz Mearas klarade andraplatsen och sedan var inte heller Alessandro Gocciadoros tröstfinalvinnaren från Lotterian, Trendy O.K., långt efter som trea.

Segertiden skrevs till 1.09,7a/1.640 meter och Örjan verkade ganska optimistisk inför den kommande finalen.
– Vi kommer att möta bra hästar där, men Volstead är bra själv också och han ska nog kunna vara och kämpa om en tätplats.

Nu är startspåren klara till finalen. Örjan Kihlström som fick välja spår först av vinnarna och valde bricka två för Volstead. 

Sweden Cup, final, 600.000 kronor i förstapris, 1.640 meter, start cirka 15.18:
(häst-kusk)
1 Breidabliks Nubbe – Conrad Lugauer

2 Volstead – Örjan Kihlström
3 Ringostarr Treb – Wilhelm Paal

4 Västerbo Highflyer – Johan Untersteiner

5 Spitcam Jubb – Kaj Widell

6 Buzz Mearas – Gabriele Gelormini

7 Trendy O.K – Alessandro Gocciadoro

8 Fire To The Rain – Ulf Ohlsson

9 B.B.S.Sugarlight – Peter Untersteiner

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.