Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Så ser de nya licenserna ut

Foto: Maria Holmén/TR Bild
Foto: Maria Holmén/TR Bild

Svensk Travsport inför nya licensbestämmelser. De kommer att börja gälla redan från 2020.

Publicerad:

Via sin hemsida rapporterar Svensk Travsport om förändrade bestämmelser kring aktivas licenser. Något som kommer införas redan till kommande år. Två former av tränarlicenser kommer att finnas. Gällande körlicenser tas begrepp som proffs, lärlingar, ungdomar och amatörer bort och ersätts av kategori 1 och 2.
– Förenklade, renodlade och avsevärt bättre. De nya bestämmelserna filar samtidigt bort brister och gråzoner i de gamla reglerna och är även bättre internationellt anpassade. Ett nytt datastöd finns också utvecklat att tas i bruk, säger Göran Wahlman, ordförande i Svensk Travsports licenskommitté, till förbundets hemsida.

För att nå Kategori 1 som kusk krävs minst 100 körda lopp de senaste fem åren varav minst 20 lopp de senaste två åren. För Kategori 2 räcker det att inneha en giltig körlicens.

I stället för amatörlopp, lärlingslopp m.fl. kommer vissa propositioner att utskrivas utifrån ålder och/eller erfarenhet, t.ex. kuskar födda 1994 och senare eller kuskar som kört högst 50 lopp det senaste året. Det ger en hög flexibilitet när propositionerna utformas, skriver Svensk Travsport.
– Det här är jättebra! Ur B-tränarnas perspektiv hoppas jag att vi kan behålla och även locka nya aktiva och det är som alla vet mycket angeläget. Den nya möjligheten att träna 5 hästar ägda av andra skapar förutsättningar för många att hålla på med travsport, säger Cay Mäkinen på B-tränarnas Riksförbund, till Svensk Travsport.

Jan Halberg på Travtränarnas Riksförbund.
– Travtränarna har varit med på resan och vi ser på det stora hela positivt på de nya bestämmelserna som är mer tidsenliga. Vi får bort djungeln av olika licenstyper och det förenklar för såväl aktiva som banorna.

Licenstyperna förekomma från och med 2020:
A = Träna obegränsat antal hästar oavsett ägarskap.
A1 = A-tränarlicens + körlicens kat 1.
A2 = A-tränarlicens + körlicens kat 2.
B = Träna egna hästar + högst 5 ägda av andra.
B1 = B-tränarlicens + körlicens kat 1.
B2 = B-tränarlicens + körlicens kat 2.
K1 = Endast körlicens kat 1.
K2 = Endast körlicens kat 2.
M = Montélicens. M kan kombineras med ovannämnda licenstyper.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.