Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Så ser nya lagen ut

Foto: Pressbild Sveriges Domstolar/Patrik Svedberg
Lagboken får nya kapitel. Foto: Pressbild Sveriges Domstolar/Patrik Svedberg

Beslutet är fattat.
1 januari 2019 har Sverige en ny spellagstiftning.
Det här betyder den nya lagen.

Publicerad:

För travsporten kvarstår fortfarande ett stort frågetecken gällande finansieringen av hästnäringen. Andra delar är betydligt klarare i lagstiftningen.

# Krav på måttfullhet gäller vid marknadsföring. Marknadsföring får inte riktas direkt till en spelare som på egen begäran stängt av sig från spel eller blivit avstängd av en licenshavare. Nyinstiftade Spelmyndigheten har möjlighet att ingripa om kraven inte följs.

# Spellagen innehåller sex olika typer av licenser.

# Licenshavare ska för varje registrerad spelare öppna ett spelkonto. Alla ekonomiska transaktioner till och från spelkontot ska registreras och informationen ska kunden ha tillgång till.

# Spelansvaret förstärks kraftigt. Licenshavarna ska skydda spelarna mot överdrivet spelande och hjälpa kunder att minsta ett spelande som innebär problem. Spelaren ska kunna stänga av sig själv med en så kallad ”panikknapp” som gäller för samtliga bolag.

# Spelgränser blir obligatoriska. Spelaren måste ange beloppsgräns för insättningar. Bonusar till kunderna begränsas.

# Skattesatsen är 18 procent. Spel för allmännyttiga ändamål blir fortsatt skattebefriat.

# Det blir kriminaliserat att främja spel utan licens, till exempel via reklam. Ett nytt spelfuskbrott – så kallad matchfixing, införs och ett särskilt råd mot matchfixing tillsätts.

# Spelmyndigheten utövar tillsyn på spelområdet. Myndigheten får förordna särskilda kontrollanter för att utföra tillsyn. Licensen han återkallas vid allvarlig överträdelse. Vid mindre överträdelser ska en varning meddelas vilken får förenas med ett sanktionsbelopp.

 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.