Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Så ser propparna ut i januari för de nya loppen

Foto: Skärmdump
Med reservation för felaktigheter. Foto: Skärmdump

2020 försvinner renodlade amatör- och lärlingslopp.
Travronden har synat januaripropositionerna för att se hur begränsningarna kommer att se ut i stället.
– Jag tror att man provar sig fram lite nu i början av året, säger ST:s Mattias Stenby.

Publicerad:

Antalet olika licenser minskas från och med nästa år. A-, B-, K- samt montélicens kommer de nya licenserna att heta. Det innebär att loppen som numera kallas för exempelvis lärlingslopp inte kommer att finnas i samma form. I stället kan banorna reglera propositionerna enligt egna önskemål. Det kommer att finnas två olika kuskkategorier: ett och två.

– Kategori ett är för V75 och V86 och i kategori två får alla andra köra, sedan kan ytterligare specifikationer skrivas in, säger Mattias Stenby.

Samspråkar med banorna

Han skriver propositionerna åt bland annat Östersund och Axevalla.

– En tjänst som banorna köper in av ST. Då samspråkar jag med banorna och lägger upp propositioner utifrån önskemål. Såväl Östersund som Axevalla har var sitt ”K50-lopp” under januari och Axevalla har även ett fördelslopp för kuskar som kört max 25 lopp under 2019.

Finns statistiskt underlag

– Det är upp till varje bana att sätta en gräns. Det vi har gjort är att skickat ut statistik. Nästan 80 procent av alla kuskar i Sverige kör färre än 50 lopp på årsbasis. – Nu är det inte spikat men jag tror att det kommer att landa på någonstans runt 700 lopp med den här typen av gränser, att jämföra med cirka 500 amatör- och lärlingslopp i fjol.

I faktarutan ovan syns de särskilt utskrivna K- och ungdomsloppen för januari månad. 
OBS! Med reservation för eventuella felaktigheter.

Läs mer om de nya licenskategorierna här (extern länk).

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.