Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Salmela känner sig inte slagen

Foto: Thomas Blomqvist/TR Bild
Petri Salmela ser fram emot årets största dag på Bodentravet. Foto: Thomas Blomqvist/TR Bild

På lördag är det dags för sommarens stora travfest i norr. Boden arrangerar midnattstrav och V75 med Norrbottens Stora Pris som omgångens clou. Hemmatränaren Petri Salmela ser fram emot kvällen.
– Det här är överlägset den bästa dagen i Norrland!

Publicerad:

Vi är snart halvvägs in på året och Petri Salmela ligger för närvarande trea i Bodens tränarliga sett till antalet segrar. Det 67 hästar stora stallet har hittills tagit 32 segrar vilket ger en segerprocent på elva och det har blivit knappt 2,5 miljoner inkört.
– Jag tycker det är ett ganska normalt resultat, sett historiskt. Vi har lite fler segrar än tidigare vid denna tidpunkt och är inte så väldigt långt efter i inkört heller. Jag tycker året har börjat helt okej, men saknar så klart att vi inte vunnit något större lopp ännu så länge.

Om det är någon som ska ge Bodentränaren den där efterlängtade storsegern är det kanske Makethemark, som tar upp kampen med elitloppstvåan Propulsion, elitloppstean Nadal Broline och Sweden Cup-vinnaren Arazi Boko i grupp I-loppet Norrbottens Stora Pris med en miljon kronor till vinnaren.
– Jag ska inte sticka under stol med att det är han som håller flaggan högst och jag tror hästen kommer växa in i eliten på sikt om han tar de hårda loppen på rätt sätt. Jag känner mig aldrig slagen med den här hästen, men jag drömmer inte om att han ska vinna på lördag då han är färsk i klassen och loppet håller hög standard. Jag måste dock säga att det är fantastiskt att vi har det här miljonloppet och jag vill lyfta på hatten åt hela gänget bakom Bodentravet som gjort denna travdag till den bästa dagen i Norrland. Det är extremt roligt att få vara med på resan och jag hoppas det kommer runt 10 000 personer på lördag. Direkt efter Elitloppet är allt fokus mot Boden som bjuder på toppsport den här tävlingsdagen och det brukar bli en fantastisk kväll.

Seger eller ej på lördag, är det Makethemark som kommer vara stallets utropstecken i år?
– Jag hoppas givetvis mycket på Makethemark, det gör jag, och jag tror han kommer få en bra säsong, men jag tror även mycket på ett år yngre Hesiod. Hästen är amerikanskfödd vilket tyvärr utesluter honom från en del lopp, men Sprintermästaren kan vara aktuellt för hans del. Även Grosser Preis von Deutschland. Jag hoppas någon av hästarna kan vinna ett stort lopp under året. Deras prestationer lär vara avgörande för stallets resultat.

"Stallets bästa chans på V75"

Förutom Makethemark i huvudloppet har stallet fem hästar ytterligare till start inom V75-ramen och här kommenterar Petri dessa:
Lady Zappa (V75-1) håller fin form och har ett perfekt utgångsläge då hon är bäst när hon får vara med tidigt i främre träffen. Loppet är dock väldigt tufft och det blir svårt att vinna mot hingstar och valacker, men med perfekt resa kan hon vara med i platsstriden.

Dragondamour Sisu (V75-2) har tävlat i hårda stolopp hela vintern och det kan bli en sommarpaus efter den här starten. Det är en bra häst för sådana här stolopp, men hon behöver lite klaff. Det är nog mycket positioner som avgör vem av mina som är först i mål.

Carisma Sisu (V75-2) satt fast senast med krafter kvar och håller bra form. Hon har tidigare haft problem med voltstart, men det är svårt att hitta passande lopp åt henne och så hon får gå ut här och jag hoppas hon ska klara starten. Felfri gör hon inte bort sig, men en seger vore överraskande.

Heylow (V75-3) är ett riktigt fint sto under stor utveckling. Det ska bli kul att testa henne på rikstoton för att se var hon står. Det blir ett eldprov för henne, men hon har fått upp mer snabbhet och jag tror hon ska matcha hingstarna här. Om hon löper upp till sin kapacitet kan hon vinna loppet och det är stallets bästa chans på V75.

Camelot Sisu (V75-5) är klart bäst under sommarperioden när det börjar bli varmare. Lång distans i silverdivisionen är dock tufft och det känns mest som ett platsbud.

Makethemark (V75-7) hade inte sin bästa dag näst senast i Finland så det var roligt att se honom vara tillbaka i normal författning senast. Jag är nöjd med utgångsläget även om spår två hade varit perfekt. Hästen behöver växa in i klassen och jag drömmer inte om att han ska slå Propulsion och gänget, men han är hård och jag känner mig aldrig slagen med den här hästen. Det är riktigt roligt att ha med honom i just det här loppet.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.