Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Samtalet som ändrade allt

Foto: Patrick Sjöö/Travronden
Henrik Berglund, Nisse Höglund, Petter Stugvard, Anci Strömlund, Jörgen Själin, Börje Olsson, Gunnar Karlsson och Kalle Alander är några som valt att satsa på Oscar Berglund. Foto: Patrick Sjöö/Travronden

När stallets stjärna Seattle Zet var tvungen att avlivas funderade amatörtränaren Oscar Berglund på att lägga av.
Då kom samtalet som ändrade allt.

Publicerad:

Sommaren och hösten 2015 kommer amatörtränaren Oscar Berglund från jämtländska Brunflo aldrig att glömma. Han åkte runt i Travsverige med sin Seattle Zet som sprang in en halv miljon.
Bara några år tidigare var Oscar en häst­rädd grabb som lirade ishockey.
– Allt gick väldigt snabbt. Det var bröderna Djuse i grannhuset som fick upp mig i en vagn. Jag fick vara med och köra deras ponnyhästar. Intresset steg väldigt snabbt, säger Oscar Berglund som sålde skotern och köpte en travhäst.

Nu jobbar Oscar heltid med elva hästar i stallet och siktet är inställt på att bli proffs om ett år.
– Jag har inte direkt gått samma väg som många andra. Jag har ju aldrig jobbat i varken något stort eller litet stall. Det jag hade hört var att man skulle köra sex intervaller två dagar i veckan. Det var väl så jag inledde innan jag började experimentera med helt egna tränings­idéer, säger Oscar och skrattar.
Att han har en talang att träna travhästar har visat sig. Så här långt har han fått gästa vinnarcirklar med sex olika hästar.
Den mest lysande i stallet hittade han hos Daniel Redén.
– Ja, Seattle Zet har jag mycket att tacka för. Det blev ju segrar i både V75 och V86 och man trodde väl inte riktigt att man skulle få uppleva ett sådant år så snabbt, säger Oscar Berglund.
Men i januari kom det stora bakslaget. Seattle Zet var tvungen att avlivas efter en svår skada. Allt rasade för den unge amatörtränaren.
– Det är klart att jag funderade på att skita i allt. Det kändes svårt att fortsätta när stjärnan var borta. Jag förstod att det nästan skulle vara omöjligt att få upp­leva de framgångar som jag fick uppleva med Seattle Zet, säger Oscar.
Men så kom ett oväntat samtal.
– Det var Jan-Olov Alfredsson på Mellby Gård som ringde. De hade läst om det som hade drabbat mig och de tyckte att jag gjort ett bra intryck och hade visat bra resultat. De ville ge mig chansen att välja ut några hästar innan auktionen. Jag skulle få leasa dem livet ut mot att de förstås skulle få en del av de intjänade pengarna. Det var ju förstås en fantastisk möjlighet för mig. Jag skulle aldrig haft råd att köpa två så välstammade hästar, säger Oscar.

Jan-Olov Alfredsson på Mellby Gård hade haft lite koll på Oscar Berglund sedan denne köpte en ettåring från Mellby Gård året före.
– Det var under Elitloppsauktionen som en ung kille från Norrland kom och ville köpa en häst som vi inte hade fått något bud på. Sedan har jag följt den här killen och sett att han har haft fina framgångar med sina hästar. När jag läste i Travronden om att hans Seattle Zet hade dött så ringde jag och erbjöd de här häst­arna. En ung, intresserad och ödmjuk kille som visar att han har fram­tiden för sig vill man ju gärna hjälpa, säger Jan-Olov Alfredsson.
Alfredsson skickade två bilder på häst­arna och Oscar Berglund slog till direkt. Hästarna transporterades från Skåne hem till Jämtland.

Tillsammans med pappa Henrik Berglund så började tankarna att göra ett roligt ägarkoncept med de båda hästarna.
– Det blev ett paket med båda hästarna och tio andelar. Det blir alltså inget inköpspris utan en månadskostnad. Det blev inte alls svårt att sälja andelarna. Det är nog 15-20 ägare på de här hästarna nu då några delar på en andel. Det är ett roligt gäng och det här kan vara ett tips till andra tränare. Nu har vi fått in många nya människor som förhoppningsvis blir intresserade av trav och kanske köper fler hästar framöver. Vi kommer nog att ha väldigt roligt under de närmaste åren och då menar jag inte bara att hästarna går bra utan allt runt omkring. Men med tanke på blodet de har i kroppen så har man så klart förväntningar, säger Oscar.

De båda hästarna är Mellby Galanga (Maharajah-Mellby Dazzle e. From Above) och Mellby Galigo (Maharajah-Graceful Glide e.Yankee Glide).
– Maharajah var min stora idol och jag har drömt om att betäcka familjens föl­ston med honom i flera år, men kost­naderna har varit för stora. Det var jackpot för mig att de var efter Maharajah. Galigo är i vagn och det är en häst som är framåt med ett härligt temperament. Galanga har opererats för lösa benbitar så han ligger lite efter, säger Oscar.
Bland ägarna är de flesta från sportens eller näringslivets värld i Östersund.
– Den största anledningen är att få vara med och stötta Oscar som en ny ung kille inom travet. Att det går bra för Oscar betyder ju mycket för hela travet i Jämtland, säger Börje Olsson som är egen företagare och har jobbat mycket inom idrotten i Östersund.
Men hästarna är bara ett år och det är långt till start. Orkar du vänta?
– Det är klart jag orkar vänta. Vi kommer ju att ha så roligt i det här gängen under lång tid framöver. När det gäller att vänta så har jag ju väntat på Östersunds IK i 41 år, säger Börje och skrattar.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.