Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Seedades bort: "Ingen chock"

Foto: Mia Törnberg/Travronden
Foto: Mia Törnberg/Travronden

Som vanligt var det ett stort intresse för att vara med i uttagningsloppen till Svenskt Travkriterium och till Svenskt Trav-Oaks. Eskilstunatränaren Markus B Svedberg anmälde Diablo Sisu till Kriteriet, men kom inte med trots att hästen har 1000 startpoäng.

Publicerad:

Det finns bara plats för 72 hästar i Svenskt Travkriterium respektive Svenskt Trav-Oaks. I vanlig ordning var det bra mycket fler hästar som anmäldes till loppen vilket gjorde att ett par intressanta kort lämnades utanför. Ett av dessa var Diablo Sisu som Markus B Svedberg anmälde till Kriteriet.
– Jag visste om förutsättningarna och jag är inte jätteförvånad att han inte kom med efter seedningen. Han har inte jättemycket pengar på sig så det kom inte som någon chock för mig. Jag vet inte exakt vad de går på gällande seedningen, men gissar att det är både startpoäng och pengar, säger Markus B Svedberg.

Skulle man kunna ha ett annat upplägg kring de här loppen?
– Generellet sett tycker jag inte att det är något större problem. Jag tycker att det är bra att man stoppat in extralopp för de hästarna som inte kommer med och jag vet inte om det skulle bli bättre resultat om försöken var uppbyggda på något annat vis. Men är det så att man tjänat 100.000 kronor vid anmälningen är man i princip garanterad en plats och ska man ha en häst som ska duga i de här loppen har de oftast tjänat mer än 100.000 kronor vid den här tiden på året. Jag tror inte att vi går miste om de bästa hästarna i Kriteriet på grund av att alla inte kommer med.

Markus Myron, sportchef på Solvalla, förstår om ägare och tränare blir besvikna över att de inte kommer med i loppen. Men påpekar också att de aktiva vet om förutsättningarna vid anmälan och att alla är fullt medvetna om att det är de 72 högst seedade per klass som får vara med.
– Naturligtvis förstår jag att de som inte kommer med tycker att det är tråkigt när man hoppats på det och det har jag all respekt för. Men nu är det så att när man anmäler sin häst till Kriteriet är det inte bara själva Kriterieloppet som gäller utan man får också vara med i Kriterieserien som avgörs under året. En sak som vi också tagit lite mer hänsyn till i år är att vi lagt två lopp i Kriterieserien efter finalen ifall det är så att man har en treåring som kommit igång lite sent, säger Markus Myron och fortsätter.

– Sedan finns det också en annan aspekt och den är att alla som anmäler är fullt medvetna om att det är de 72 högst seedade som får vara med. Det finns ingen orättvisa i det utan det handlar om hur tränarna förberett och matchat sin häst fram till när det är dags för uttagningsloppen.
 
Har ni någon gång pratat om att ändra upplägget för att fler hästar ska kunna vara med?
– Ja, det uppstår då och då diskussioner och ett förslag som vi skrapat lite på ytan är att ha uttagningarna fram till finalen i två steg. Ett annat förslag har varit att ha vissa lopp som är direktkvalificerande under året ifall det är så att någon häst råkat bränna alla startpoäng. Vi har dock inte känt att någon av förslagen känns bättre eller mer rättvist än vad vi har idag.

92 hästar anmäldes till Svenskt Travkriterium medan 88 anmäldes till Svenskt Trav-Oaks.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.