Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Shekarabi: "Vi försvarar hästnäringens intressen"

Foto: KANAL 75
Foto: KANAL 75

Under onsdagen samlade civilministern Ardalan Shekarabi presskåren för att gå igenom det sista inför torsdagen, då regeringen lägger fram förslag om en ramlag för ny spelmarknad.
– Det är helt oacceptabelt att det har tillåtits vara så här så länge, säger Shekarabi.

Publicerad:

Synen på ny spellagstiftning har varit blocköverskridande under denna mandatperiod. Från regeringens sida, med civilminister Ardalan Shekarabi (S) i spetsen, har en sak varit tydlig hela vägen.
– Vi kommer att försvara hästnäringens intressen, det är och har vi varit ärliga med, det är viktigt för oss. Hästnäringen är så mycket mer än bara trav och galopp, det är svensk glesbyggd, det är jobb. Den här regeringen har ett tydligt "hela Sverige-perspektiv" och då måste vi också se till att det blir goda förutsättningar för fortsatt tillväxt och sysselsättning i glesbyggden. Därför kommer vi titta närmare på de frågor som handlar om hästnäringens finansiering, säger Shekarabi.

Några speciella frågor som det handlar om?
– Det handlar dels om pengarna som delas ut till riksanläggningarna, årligen 50 miljoner kronor som kommer från spelintäkter. Det handlar om kostnader som man har i samband med organiseringen av trav- och galoppsporten. Danmark inför exempelvis in avgifter i den frågan. Det är viktiga frågor och det berör fler än de som är direkt berörda av ATG, det här är en stor fråga för svensk glesbyggd och svensk hästnäring ska veta att vi står bakom dem.

Hur viktig anser du att spelutredningen är för hästnäringen i Sverige?
– Det är helt avgörande. Hade vi haft en fortsatt situation utan likvärdiga villkor vad gäller konkurrens, då hade det varit en allvarlig skada för hästnäringen. Vi kan inte ha en situation där vi har bolag som följer helt andra regler och med betydligt lägre skatt och skyddsnivåer. Det är helt oacceptabelt att det har tillåtits vara så här så länge.

Hur har kommunikationen med ATG och ST fungerat under denna resa?
– Mycket bra. Jag har varit väldigt tydlig och sagt att det som är bra för svensk trav- och galoppsport, det är bra för Sverige. Jag menar verkligen det. Det är 30.000 jobb, det är en viktig del av tillväxt/sysselsättning i svensk glesbyggd och vi kompromissar inte kring detta. Där går vår gräns.

Skarplöth: "En tanke jag inte direkt gillar"

ATG:s vd, Hans Skarplöth, har inte tagit del av förslaget om nya ramlagen, men har haft god insikt i arbetet.
– Vi är oerhört glada att vi kommer få lika villkor på spelmarknaden. Vi är ett privatägt, monopolistiskt företag med statlig majoritet i styrelsen. Ett sådant företag måste jag vara ensam om att vara vd för i hela världen, säger Skarplöth och fortsätter.
– Det här beslutet leder till att våra svenska kunder kommer kunna ta del av fler produkter, men förutom det har vi även att se fram emot utländska blivande kunder.

Hur ser du på att regeringen lägger fram ett förslag om ny utredning för hästnäringen, vilket bland annat lett till att staten behåller majoriteten i ditt företags styrelse?
– Vad gäller styrelsens sammanställning och vad som kan komma att ske, eller vad som nu sker, lägger jag egentligen ingen värdering i, för frågan är hypotetisk. Vad jag däremot kan säga, är att jag har haft oerhört bra stöttning från min styrelse genom de åren jag varit vd för ATG och så hoppas jag att det fortsätter, både efter lagändringen 1 januari 2019 och när utredningen om hästnäringen är klar.

En fråga som däremot Hans Skarplöth fortfarande anser man tänker fel kring i förslaget, är den om att registrera spelarna.
– När det kommer till att registrera spelare, så är det egentligen en tanke jag inte direkt gillar. Jag tycker det vore bättre att riskkvalificera spelformerna. Ju större risk spelet har, ju viktigare är spelansvaret och marknadsföringsrestriktioner. Jag har en förhoppning om att spel på våra travbanor och Harry Boy inte ska behöva innebära att spelare ska registrera sig, det hade varken gjort till eller från när det kommer till spelansvar eller eventuell penningtvätt. Däremot skulle det bli enormt mycket krångligare för våra kunder, näst intill ohållbart för banorna, därför ser jag den här frågan som viktig och det har vi också lämnat in i ett remissvar, säger Skarplöth.

Ljungkvist: "Betydligt bättre förutsättningar än de vi lever med i dag".

Svensk Travsports ordförande Hans Ljungkvist, tycker precis som Hans Skarplöth, att det är skönt att arbetet som pågått under längre tid, nu äntligen leder någon vart.
– Jag tycker att förslaget är bra och mycket av det vi jobbat för finns där. Omregleringen innebär att ATG kan konkurrera på lika villkor med övriga spelbolag och kan etablera sig i andra länder. Lotteriskatten halveras från 35 till 18 procent av totonettot och samtidigt skall ATG betala bolagsskatt som alla andra bolag. Sammantaget går travsporten och ATG in med betydligt bättre förutsättningar än de vi lever med i dag, säger Svensk Travsports ordförande Hans Ljungkvist och fortsätter på frågan kring att staten fortsatt ska behålla majoritet i ATG:s styrelse.
– Vi har ett avtal med ATG som gäller 2018 ut och då har ju staten majoritet i styrelsen. Därefter blir ATG ett spelbolag som alla andra i den nya lagstiftningen. Jag kan inte påstå att det är en fråga jag studsat över, varken nu eller tidigare.

Att utredningen gällande hästnäringen dröjer, väljer Hans Ljungkvist att se positivt på.
– Att civilminister Ardalan Shekarabi pekar på vikten att finna en långsiktigt hållbar lösning som garanterar en fortsatt finansiering för oss och övrig hästnäring ser jag som en stor framgång

Nya spellagstiftningen ska träda i kraft 1 januari 2019, men när utredningen kring hästnäringen är klar, ville Ardalan Shekarabi inte uttala sig om i nuläget, utan han bad om att få återkomma senare i den frågan.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.