Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Silver Jossan grävde guld

Foto: Jenny Rehnman/TR Bild
Global Well Off satte grabbarna på plats i vad som kan ha varit karriärens sista start. Foto: Jenny Rehnman/TR Bild

I början av augusti tog Simon Walls Silver Jossan karriärens första seger – sedan dess har segermaskinen vunnit nio av tio lopp.
– Det är en helt fantastisk resa som jag får vara med på, sade Simon Wall.

Publicerad:

På juldagen för två år sedan var Bollnäsamatören Simon Wall tvåa med egentränade Silver Stjärna i ett V75-lopp på Umåker. Nu tog han revansch med systern Silver Jossan (e. Klack Jo) som han både tränar och äger. Det sexåriga stoet har haft en närmast ofattbar utveckling under 2019. I augusti tog hon karriärens första vinst – sedan dess har hon varit först över mållinjen nio av tio gånger.
– Det är en fantastisk individ och det är helt sanslöst vilket huvud hon har. Det är en helt fantastisk resa som jag får vara med på. Min pappa är jätteallergisk mot hästar och min mamma är livrädd. Jag halkade verkligen in i travet på ett bananskal. Jag hade en shetlandsponny som jag växte ur och började köra och på den vägen är det, sade Simon Wall i vinnarcirkeln.

Silver Jossan blev överflyglad från sitt innerspår inledningsvis, men var snabbt ute i dödens på Torpa Pål. 750 meter kvar tryckte Peter Eriksson sig till tät med Silver Jossan och väl där var hon huvudet högre än sina konkurrenter på 1.27,3a/1640 meter. Hon vann närmast före Eigelands Spretten och Sundbo Nova.
– Det här är riktigt grymt. Jag tänkte att det gällde att vara lite kall och inte kasta loss när hon inte varit på isbana tidigare. Jag ville inte göra några dumheter. Hon ser inte ut som en gigant utan är ganska oansenlig, men inställningen och travet är makalöst och Simon har gjort ett enormt jobb med henne. Det har bara gått klockrent hela vägen. Vilken makalös säsong och det ser inte ut som att hon tänker nöja sig med det här, sade Peter Eriksson som kört hästen i alla starter utom en sedan Simon Wall köpte henne.

Olofsson trivs på isbana

Hanna Olofsson och Mr Sånna (e. Love You) brottades med luriga spår åtta bakom bilen, men efter en väl avvägd styrning var den femårige valacken först över mållinjen – i smått överlägsen stil dessutom. Ekipaget hittades loss från tredje invändigt genom sista sväng och hade klart bäst fart över upploppet. I vinnarcirkeln mindes Hanna Olofsson tillbaka på den fina statistiken Mr Sånna har på vinterbana – det här var hans tredje seger i det fjärde försöket.
– Både jag och hästarna trivs på isbana. Jag velade lite in i första sväng och visste inte riktigt hur jag skulle göra där. Han kändes jättefin under vägen och vann lite väl enkelt. Jag hade nog glömt bort hur mycket den här hästen tycker om isbana, sade Hanna Olofsson som även tränar och äger hästen.

Segern var karriärens sjätte för Mr Sånna. Han vann närmast före Bottnas Easy Cash och Conrads Gregor på segertiden 1.15,4a/2140 meter.

"Verkligen värd den här segern"

Bodentränaren Roger Nilsson har stallformen på topp och med egentränade Abrystir (e. Going Kronos) tog han en övertygande seger. Han kastade loss med det fyraåriga stoet på sista bortre långsidan – det bet ruggigt bra och Abrystir kunde stega undan till klar seger över Umåkers upplopp. Hon vann på 1.15,8/2180 meter närmast före Ava och Zooropa.
– Det är helt otroligt. Det är jäkligt inspirerande att gå till jobbet varje dag när man har haft sådan form som jag haft ett tag. Vi började sist i fältet och stötte ut en häst framför oss i näst sista kurvan, men det blev lite strul och därför skickade jag på i fjärdespår. Det var jäkligt skönt att det gick vägen för hon var verkligen värd den här segern, sade Roger Nilsson.

Bellfaks tillbaka som en vinnare

Kalla Hästägarkannan gick till Hagmyren. Ulf Ohlsson körde Jan-Olov Perssons Bellfaks (e. Järvsöfaks) för första gången sedan 2013 och den nioårige hingsten övertygade när han vann efter över ett halvårs frånvaro från tävlingsbanan. Segern togs på 1.26,4/2180 meter och var hästens fjärde för året.
– Man vet att Persson är otroligt skicklig på att ställa i ordning inför vissa lopp. De är väl förberedda hans hästar. Han hanterade isbanan på ett bra sätt. Han for och ställde till det lite under vägen, men han gjorde ett bra lopp måste man få lov att säga, sade Ulf Ohlsson.

Tvåa bakom vinnaren slutade Faks Nils medan Lex Peidei tog hand om tredjeplatsen.

Östman vann sevärd duell

Blue Moon Stella och Just In Time L.A. (e. Wellino Boko) bjöd på en sevärd upploppsduell långt före övriga konkurrenter och det var den sistnämnde som höll huvudet först när mållinjen passerades. John Östman fick chansen bakom Gunnel Fredrikssons fyraårige valack som vann på 1.18,0a/2640 meter närmast före Blue Moon Stella och Oki Hörsta.
– Jag är tacksam över att jag fick köra. Det var lång distans och hade bra ryggar. Det var bara att vänta och se vad som skulle hända under vägen och det blev alla rätt för oss, sade John Östman.

"Vilken underbar häst"

Krister Jakobssons Narold Vox (e. Orlando Vici) har gjort det bra mot tufft motstånd flera gånger om på sistone och över stayerdistans var han starkast tillsammans med Mats E Djuse. Efter ett drygt varv i tredjespår kunde han koppla segergreppet om ledande Toutre över upploppet och Narold Vox vann till sist på 1.15,2/2680 meter. En seger som togs närmast före Mellby Fog och Toutre.
– Det är makalöst vilken underbar häst det här. När vi fick gå med i rygg på Magnifik Brodde blev det bra för vår del, men jag blev orolig ett tag att jag inte skulle hinna på Toutre. Han har en ruggig inställning och hjärta och lungor, sade Mats E Djuse.

Hela vägen för Global Well Off

Daniel Wäjersten satt i ledningen per omgående med egentränade Global Well Off (e. S.J.'s Caviar) och från den positionen ordnade det fyraåriga stoet sin första seger sedan i juni. Global Well Off stack undan i ett par längders ledning genom slutsvängen och vann säkert före Le Chapeau och Atlas Eagra. Detta på segertiden 1.13,8a/1640 meter.
– Hon har gjort det oerhört bra hästen och kommer att gå till avel nu till våren. Det känns kanske lämpligt att sätta punkt idag, men vi får se om det blir någon start i januari eller februari. Hon har varit himla effektiv i ledningen, men åkt dit två gånger. Jag trodde kanske att formen var lite på retur, men jag hade fel, sade Daniel Wäjersten.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.