Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Silver Pine död

Foto: CLAES KÄRRSTRAND
Foto: CLAES KÄRRSTRAND

Avelshingsten Silver Pine har dött, 20 år gammal.

Publicerad:
Silver Pine, född i USA 1995 och som bland annat vann försök i Hambletonian, fick sammanlagt 525 svenskfödda avkommor och var avkommevärderad av Svensk Travsport med bokstaven ”B”. Det vill säga godkänd förärvning. Utöver att Silver Pine verkade i svensk avel var han uppstallad i Italien och flera säsonger i Finland.
 
Sina sista två år levde brodern till Elithingstutnämnde Pine Chip (Silver Pine var e. Sierra Kosmos - Pine Speed) hos Håkan Karlsson i Växjö, som frigångshingst. Det blev tre föl födda i år och av de sex ston Silver Pine betäckte i år är fyra dräktiga.
 
- Så vi får hålla tummarna för att det går vägen med dem så blir några ”små Silver Pine-ar” nästa år.  Silver Pine var en fantastisk snäll och fin hingst att hålla på med. Han gick tillsammans med våra ston blev snabbt en kamrat för oss, säger Håkan Karlsson.
 
Silver Pine låg död i hagen i morse när Håkan skulle morgonutfodra och vad som drabbade hingsten är oklart.
 
- Det var i alla fall en stillsam död. Det finns inga tecken på att han fått svår kolik eller något sådant. Det har inte märkts några sjukdomstecken av något slag heller. Han hostade förvisso lite när hovslagaren var här och verkade hovarna i måndags och han låg och vilade när jag kvällsutfodrade i tisdags, men reste sig upp direkt och åt med god aptit. Det var en ledsam överraskning att det plötsligt var slut, säger Håkan Karlsson.
 
Silver Pines främsta avkomma blev finskfödde Millstone´s Eager som tog 26 segrar och sprang in 305.000 euro. Svenskfödda Dame Arrow (u. Lady Sandy) kom upp 2,2 miljoner kronor i Tommy Zackrissons, Åke Svanstedts och Niklas Robertssons träning och sammanlagt har Silver Pine lagt tio svenskfödda miljonärer. Han har utöver sina svenska och finska avkommor också lämnat några hästar som tjänat över en miljon kronor, eller 100.000 euro,  i Italien och Norge. 
ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.