Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Självklart vill jag gärna se en 'Ludde'-häst springa fort"

Foto: Maria Holmén
Mats Ahlqvist har platser kvar att fylla till Hugo Åbergs – och håller tummarna för ett formbesked från någon av hemmahoppen. Foto: Maria Holmén

Fyra hästar ska bli tio. Mindre än en månad återstår till Hugo Åbergs och Jägersros sportchef Mats Ahlkvist jagar intressanta ekipage till sprinterloppet. Nere på kontinenten – men också nästgårds.
– Så länge som möjligt försöker man ju hålla en plats åt en hemmahäst.

Publicerad:

Fjolårsvinnaren Propulsion kommer. Up and Quick, Twister Bi och Workout Wonder likaså och därmed återstår sex platser till årets upplaga av Hugo Åbergs som körs 25 juli. Ansvarig för att fylla dessa är Jägersros sportchef Mats Ahlkvist och han känner ingen brådska ännu.
– Jag vill inte köpa mig tjock utan sitter rätt lugn just nu. Jag sonderar terrängen hela tiden, men tänker inte bjuda in någon inom den närmaste tiden. Rätt som det är springer någon häst i periferin hur fort som helst och då vill jag utrymme kvar, säger Mats Ahlkvist och fortsätter:
– Dessutom är två av platserna reserverade. Vinnaren i Årjängs Stora Sprinterlopp blir inbjuden och tack vare vårt franska samarbete får också den vinner som sprinterloppet i La Capelle den 9 juli en fribiljett.

Följer du någon särskild strategi när du delar ut inbjudningarna?
– I min värld ska nog Åbergs bestå av fem svensktränade och fem utländska hästar. Vi vill ju få internationell touch på loppet och jag tittar bland annat i Frankrike och Italien, men hästarna måste ju vara bra nog också. Sedan är det väl som så att om jag får välja mellan en mindre känd häst som verkligen är på uppgång och en som folk sett jämt väger det förra kanske över.

Hur viktigt är det med en hemmahäst i loppet?
– Det är klart att det är viktigt, så länge som möjligt försöker man ju hålla en plats åt en hemmahäst. Självklart vill jag gärna se en "Ludde"-häst springa fort nu under den närmaste tiden. Som jag ser det har han tre hästar som kan bli aktuella: Dante Boko, Mosaique Face och Target Kronos. Självklart vill jag ha med någon av dem, men både jag och "Ludde" vill ju att de visar form först. Jag hoppas verkligen att vi får ett bra svar från någon av dem för det behövs lite hetta i form av en hemmahäst.

Finns det några andra Jägersrohästar som är aktuella?
– Jag gillar Spartan Kronos skarpt, men han har ju inte startat i år. Vi får nog tyvärr räkna bort honom.

Med på önskelistan finns förstås även Bold Eagle och Timoko, men Mats Ahlkvist hyser inga större förhoppningar om någon ur den franska duon kommer till Jägersro. Däremot hoppas han på Delicious U.S. och Nuncio.
– Bold Eagle verkar inte lämna Frankrike förrän tidigast till Elitloppet nästa år och Timoko har jag också jagat, men där vill man gärna ha flyg och det kan jag inte erbjuda. Vad gäller Daniel Redén har han som bekant redan en häst med, men vill han starta en till av sina kanoner kan det absolut bli aktuellt. En sån som Delicious får så klart vara med om de vill. Nuncio ska ju starta i Årjäng och vinner han där är han tillbaka igen och blir givetvis inbjuden.

En som tackat nej är Peter Untersteiner som blev inbjuden att starta med Carabinieri. Untersteiner tycker inte att hans häst är redo för att möta världseliten på sprinterdistans.
– Jag bjöd in honom efter loppet i Finland. Det är ju en häst som är relativt osynad, framför allt på 1.600 meter, men där var Peter ganska tydlig med att den distansen inte känns rätt för hästen i år.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.