Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Skarplöth: "Givetvis är det en stor kostnad"

Foto: MIA TÖRNBERG
Foto: MIA TÖRNBERG

Nu har det gått närmare tio dagar sedan Spelutredningen kom från Håkan Hallstedt.
ATG:s vd, Hans Skarplöth, ser både möjligheter och utmaningar i och med vad som komma skall.
– Vi är i första halvlek av den här resan, säger Skarplöth.

Publicerad:

Efter genomgången av utredningen på Rosenbad anordnade ATG en presskonferens där man bjöd in Svenska Spel, Folkspel och Postkodlotteriet. Där och då hade ingen av representanterna hunnit läsa igenom utredningen, av förklarliga skäl. Nu däremot, har Hans Skarplöth satt sig in i den 1340 sidor stora utredningen.
– Uppfattningen kvarstår från den uppfattning jag hade under fredagen då utredningen kom. Utredaren har gjort ett fantastiskt jobb med en tekniskt, juridiskt och politiskt kompicerad fråga. Vi är nöjda med merparten av det som utredningen kommit fram till. Det är bra att vi får en spelmarknad med mer lika villkor. Sänkt spelskatt och möjlighet till fler produkter är positivt, säger Hans Skarplöth, vd ATG.

Kommer att få betala 22 procent i bolagsskatt
När det kommer till Hans Skarplöth och ATG:s arbete handlar det till stora delar om att ta en större del av marknaden. Att fler helt enkelt börjar spela på ATG och dess produkter.
– Jag har ett uppdrag att göra ATG så lönsamt som möjligt. Nu får vi konkurrens på spel på hästar, men samtidigt får vi också möjlighet att anordna spel på andra produkter. Vi har i dag två miljoner kunder. 25 procent av deras spelplånbok spelas på ATG:s produkter, 75 procent spenderas på andra aktörer. Med möjligheten att erbjuda nya produkter får vi chans att behålla en större del av spelplånboken.
En av de frågor som ATG har fått absoult mest kritik för genom de senaste åren, är den internationella affären. Inte minst efter att Travronden i oktober månad avslöjade att en partner till ATG erbjudit sina kunder rakeback. Just internationella affären ser Hans Skarplöth stor potential i framöver.
– Vi kan börja söka licenser i andra länder. Positivt med detta är att vi med licens själva äger kundrelationen, och inte som nu endast via vår partner. Då minimeras oklarheter och eventuella felaktigheter, samtidigt som vi får höjda intäkter. I en del länder kommer vi fortfarande jobba i form av partnerskap. Norge är ett sådant exempel, där monopol finns. Hur som helst. Att utöka den internationella affären är ett steg för att få ATG mer lönsamt.
Mer lönsamt säger du. När jag har läst kommentarer och uttalanden så här långt har jag reagerat kring en sak. När jag gått igenom utredningen utläser jag att ATG kommer behöva betala bolagsskatt i framtiden. Det är någonting som det inte talats om. Din kommentar kring det hela?
– Ja, vi kommer att få betala 22 procent av resultatet på sista raden. Givetvis är det en stor kostnad, men samtidigt utgår jag från att alla mina konkurrenter behöver göra likadant, det handlar om lika villkor, säger Skarplöth och fortsätter.
– På det stora hela är jag däremot övertygad om att nettot i slutändan ändå blir positivt, gentemot tidigare.

"Mitt jobb att försöka påverka"
Anledningen är till stor del den att utredningen rekommenderar att spelskatten ska sänkas från 35 till 18 procent. Innan skattesänkningen och övriga delar i utredningen träder i kraft, står vi framför en lång politisk process.
Det finns saker vi på ATG har synpunkter på i utredningen. Det är mitt jobb att försöka påverka så mycket det bara går, hela vägen fram till den dag då beslutet klubbas. Jag vill än en gång understryka att vi är i första halvlek av den här resan. Nu ska utredningen på remiss och det hela blir en politisk fråga. Även om tålamod inte är min starkaste sida, så gäller det att invänta beslut. Det gäller att det hela blir väl förankrat, då blir det bäst, avslutar Skarplöth.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.