Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Skellefteå - kallast i Sverige

Foto: LEIF NORBERG/ALN
Jerker Bjurman med sin franska resenär Katla Kiro. Foto: LEIF NORBERG/ALN

Jerker Bjurman är värst med 100 procent kallblod i sitt proffsstall. Men Skelleftetravet är över lag riktigt ”kallt”. För dagen faktiskt kallast i Sverige...

Publicerad:

Hagmyren och Hälsingland har under många år varit kallblodens Mecka, mycket tack vare Jan-Olov Persson och Järvsöfaks. Inte bara toppen har funnits i Hälsingland (även Bollnäs), utan även breddmässigt har man varit klart störst bäst och vackrast. Men kanske håller saker och ting på att ändras? Skelleftetravet tar nämligen upp kampen om att vara den allra ”kallaste” banan i landet. Just i dag, efter färsk statistik från Svensk Travsport, går det faktiskt att konstatera att Skellefteå är den bana i Sverige med högsta procenten kallblod i träning. Sammanlagt hittar vi 151 kallblod (alla licenstillhörigheter), vilket kan jämföras med 124 varmblod. Det ger en procentsiffra på 54,91 kallblod.

Hagmyren då? Jo, banan har för dagen 236 kallblod och 194 av den varma sorten. Det här ger 54,88 procent kallblod - och därmed förlorar ”Myren” väldigt knappt.
– Det viktigaste är att travsporten i stort överlever och utvecklas i rätt riktning, men visst är det en rolig grej att vi numera har fler kallblod än varmblod i träning här i Skellefteå. Jag är stolt över det jobb som görs av vår lokala Sleipnerklubb och den utveckling vi nu även kan se på unghästsidan, säger färske proffstränaren Jerker Bjurman, som drog igång vid årskiftet och har 100 procent kallblod i sitt stall!

Jerker hade själv med fyra av stallets unghästar vid den gångna helgens unghästvisning i Skellefteå. Sammanlagt 24 unghästar synades av domarna, varav hälften tvååringar. Det här var nytt deltagarrekord.
– Det känns också roligt att hela elva treåriga kallblod från vår bana redan startat och samtliga tjänat pengar. På 70-talet stod Steggbest uppstallad som avelshingst här uppe och Skellefteå var lite av avelsmecka under den tiden på kallblodssidan. Nu är det Hälsingland som dominerar, men vi kanske är lite på gång igen, fortsätter Jerker Bjurman.

Den bana i Sverige som hade flest kallblod i träning i mitten av april i år var Bollnäs med 326. Därefter följde Östersund (254), Romme (253), Hagmyren (240) och Bergsåker (214). I procent toppade då Hagmyren knappt före Skellefteå, förövrigt de enda två banor som visade upp fler kallblod än varmblod både i april och vid avstämning i dag. Men nu har alltså Skellefteå passerat ”Myren”.

Hur ser det då ut med fördelningen mellan raserna i proffsträning (räknat i dag)? Jo, här leder Hagmyren stort med 62,20 procent kallblod (130 av 209) mot Skellefteås 50 procent (23 av 46). Dannero ligger trea med 44,23 procent (23 av 52). Jan-Olov Persson har förstås en stor del i detta, då 82 av stallets 83 hästar är ”kalla”.

Banor med högst procent kallblod, alla licenser, räknat den 26 september:

1) Skellefteå - 54,91 procent (151 av 275)
2) Hagmyren - 54,88 (236 av 430)
3) Dannero - 47,96 (141 av 294)

 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.