Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Skrällhästen är tillbaka

Foto: CHRISTER NORIN/ALN
Kjell-Ove Erikssons skrällhäst Usain Swing är redo för comeback. Foto: CHRISTER NORIN/ALN

Vinnaroddsen 57,08, 45,30 och 13,65 - och detta inom brons- och silverdivisionen.
Det är nog få hästar som rensat bort fler V75-kuponger än Skellefteåhästen Usain Swing.
På fredag är åttaåringen tillbaka på tävlingsbanan efter nästan tio månaders skadeuppehåll.

Publicerad:

Kjell-Ove Erikssons Usain Swing (e. Thai Tanic) var en bra häst redan före Sundsvall Open Trot-helgen på Bergsåker 2015. Men ändå ingen som travfolk i hela landet reflekterade över. Det skulle dock komma andra tider. Först skrällde han till 57 gånger pengarna under den aktuella lördagen i Sundsvall för att två veckor senare slå till igen i ett bronsförsök i Bollnäs. Den här gången gav han bara 45 i odds...
Usain Swing fortsatte att starta flitigt inom rikstoton, men det blev förstås lite tuffare i silverdivisionen. När det var dags för V75-loppet i Gävle den 21 maj i fjol var det många som trodde att han skrällt för sista gången. Men icke. Efter en sisuladdad spurt vann Usain Swing på nya rekordet 1.10,5a/1.640 meter. Den här gången till för honom beskedliga 13,65 i vinnarodds.
– För mig är han i alla fall en sagohäst. Tyvärr blev Usain Swing halt efter det där loppet i Gävle och det visade sig att han drabbats av en gaffelbandsskada. Sedan förlängdes skadeuppehållet ytterligare av att vi blev tvingade att operera bort ett griffelben. Så det har tagit längre tid än väntat att få hästen tillbaka till tävlingsbanan, berättar Kjell-Ove.
På fredag är det äntligen dags. Usain Swing startar från tillägg i ett vanligt lopp på Umåker (lopp 7), med 20.000 kronor i förstapris.
– Jag har varit inne på Skelleftetravets bana och kört fyra jobb med honom. I det senaste travade han 1.17,5/1.640 meter på isbanan. Jag har inga stora förhoppningar redan i det här loppet, utan hästen får ses mera på sikt.

Vilka förhoppningar kan man ha på honom efter skadan?
– Jag tror att det blir svårt för Usain Swing att komma upp i samma höga nivå som han var vid tillfället för skadan. Jag är fullt nöjd om han kan räcka i snabbloppen här uppe i norr. Det känns  i alla fall efterlängtat och roligt att han nu är tillbaka och det är Jens tur att köra.

Precis, något ytterligare som är speciellt med just den här hästen. Bröderna Jens och Leif Eriksson kör precis varannan gång. Inget annat!

Startlista Umåker 17 mars
Lopp 7 (V5-3), 2.140 meter


1. Bella On Tour - Fredrik Jonsson
2. Viking Streamline - Robert Dunder
3. Peppe Lavec - Krister Söderholm
4. Antonio America - Petter Lundberg

2.160

5. Keep Well - Sven-Åke Johansson
6. Patricia Bishop - Sandra Eriksson
7. Usain Swing - Jens Eriksson
8. Manstone's Classic - Jan Norberg
9. Gimeheaven Sisu - Micael Melander
10.Chuck Lidell - John Östman
11.Special Maestro - Veikko Haapakangas
12.Flip A Coin - Ove A Lindqvist
13.How Amazing Tooma - Roger Nilsson
14.Suntory Royal - Mats Gällerstedt

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.