Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Slarvfel av ST"

Foto: LENNART KIHLMAN.
ST:s sportchef Petter Johansson. Foto: LENNART KIHLMAN.

Wille's Ametist får starta på Örebrotravet på tisdag trots att han inte är startberättigad enligt ST:s anmälningsregler för totalisatorlopp.

Publicerad:

– Ett handhavandefel har skett för Wille's Ametist skulle egentligen haft en "ej godkänd kvalprestation" på sig och därmed så hade han varit tvungen att anmälas till kval, säger ST:s sportchef Petter Johansson, och fortsätter:

– Detta glömdes helt enkelt bort att matas in i vårt system och därmed var det så att ägaren och tränaren kunde anmäla hästen till start. I ST:system var allting korrekt för där står det att kvalprestationen är godkänd. Vid själva anmälningstillfället var han alltså godkänd enligt alla våra system, men regelmässigt egentligen inte, men det är svårt för oss att hålla koll om det var inmatat fel. Hästen gick ett kval igår i Örebro och blev godkänd för att kunna starta den 10 november.

Efter Travrondens avslöjande igår att "Grönt ljus för 'dopad' häst" fick ST kalla fötter och bara någon timme innan kvalloppet skulle köras på Örebrotravet efteranmäldes Wille's Ametist till start.

– I det här fallet är det så att Svensk Travsport har gjort ett slarvfel, helt enkelt oacceptabelt, vilket hade gjort att en hästägare missat en start. För att hästägaren inte skulle bli drabbad på grund av vårt fel gjorde vi det möjligt att han fick genomgå ett kval och göra en godkänd prestation. Därmed var också hästen startberättigad till det här loppet, fortsätter Petter Johansson.

Men Wille's Ametist är inte godkänd för start när han anmäls till loppet?

– Ja, precis, men i det här fallet vet varken vi som hanterar startanmälningar, ägaren eller tränaren om det på grund av att någon missat att mata in korrekta uppgifter i vårt system. Det är ingen som vet att hästen inte är berättigad till start utan alla tror att hästen är startberättigad. För att det inte ska drabba hästägaren hittade vi den här lösningen. Det är ju så att hade hästen inte haft ett godkänt kval så hade han inte fått starta, men nu fick han ett godkänd kval och då får han starta.

Men är det okey att anmäla till kval efter ordinarie startanmälningar?

– Vi har samma regler som för startanmälan, men återigen var det ett handhavandefel av oss och för att hästägaren inte skulle bli drabbad fick vi göra det bästa av situationen, vilket innebär att hästen inte skulle missa sitt starttillfälle. För att göra det var vi tvungna att vidta några åtgärder och vi gav ett erbjudande att kvala hästen. Hade han inte kvalat hade vi strukit hästen den 10 november för då hade han inte haft en godkänd prestation.

Erbjudandet kom sent, eller?

– Jo, det kom ganska sent.

När Wille's Ametist startar på Örebrotravet på tisdag så tar han en plats för den häst som stod överst på reservlistan, Kent P Gustavssons Frisky Overlord. Tillfaller ett fjärdepris Frisky Lords ägare?

– Det är lite knepigt. Eftersom Wille's Ametist var godkänd enligt alla våra system var det ju så att den inte tagit något starttillfälle från någon annan på grund av att han icke skulle vara godkänd. Nu hamnade vi i en situation där starttillfället inte var den 13:e hästens plats. Där har vi inte gjort något fel, utan felet är att vi matat in fel förstaläge på hästen.

Wille's Ametist kommer till start med felaktiga programuppgifter eftersom programmet var tryckt innan hästen gick ut i ett kvallopp.

– Ja, det stämmer. Det är något som vi får fylla i. På aktuell bana får man informera om detta och på travsport.se står det rätt, men inte ännu på ATG.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.