Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Snabbaste sulkyhästen död

Passgångaren Cambest sprang den 16 augusti 1993 den otroliga tiden 1.06,0a/1.609 meter i ett time trial, vilket fortfarande 22 år senare är den snabbaste tiden någonsin för en sulkyhäst. Igår dog den 27-åriga avelshingsten.

Publicerad:

Cambest var ett fenomen på tävlingsbanan som under sina fyra säsonger tjänade 1.444.835 dollar i början av 90-talet. Som femåring sprang Fred Grants stjärna det fantastiska världsrekordet på Springfieldbanan i Illinois tillsammans med Bill O’Donnell i sulkyn och 22 år senare står sig fortfarande rekordet. Det är bara Dan Patch som har hållit rekordet längre för passgångare än Cambest.

Som sexåring gick Cambest till avel på Walnut Hall Ltd. där han också dog. Han fick även en fantastisk karriär som avelshingstoch totalt har hans avkommor tjänat 134.485.044 dollar, vilket är det sjunde mesta en passgångarhingst har lämnat. Totalt har han 596 avkommor som sprungit 1.55 (1.11,5) eller snabbare över den engelska milen.

Cambest kommer att begravas på Walnut Hall där han får ligga bredvid andra legendariska avelshingstar som Scotland, Volomite och Garland Lobell.

<iframe width="600" height="450" src="https://www.youtube.com/embed/Xbr0o1RTOH4?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen=""></iframe>
ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.