Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Söker hjälp efter brand

Foto: LETROT.COM
Jean-Pierre Kratzer. Foto: LETROT.COM

I mitten av juli var schweizisk travsport i sorg.
23 hästar dog i en brand vid det nationella centrumet för hästsport i Avenches.
Tolv av dessa var ponnytravare – nu vill förbundet bygga upp sporten igen.

Publicerad:

I Schweiz är travsporten relativt liten, men förbundet arbetar hårt för att komma ut till allmänheten. 16 ponnyer, som ingick i förbundets arbete för att bredda sporten, var viktiga. Därför var det ett hårt slag, när tolv av dessa dog i branden.
– Det tog hårt, det måste jag säga. Vi har haft ett rejält uppsving när det kommer till intresset, kanske framför allt från barn. Det är dem som är vår framtid, så det gäller att värna om dem. Därför var det här bland det sämsta som kunde ske, säger Jean-Pierre Kratzer, vd för schweiziska travförbundet, men även för UET.
Tills vidare är alla kurser inställda, likaså ponnytävlingarna i landet.
– Det är så att vi har ett antal licenserade ponnytravkuskar och vid varje tävlingsdag körs det ett lopp med förbundets hästar, det är alltså inte så att man har sin egen ponnytravare och tävlar med. Därför, när tre fjärdedelar av våra ponnyer dog i branden, så är det omöjligt för oss att anordna ponnylopp.

"Gotlandsrussen är fantastiska"
Nu vädjar Schweiz till Sverige.
– De svenska gotlandsrussen är fantastiska på alla sätt och vis. Vi vill bygga upp vår ponnysport igen och därför hoppas jag att vi kan köpa in ponnyer från Sverige. Jag vet att Svensk Travsport hjälper till med kontakten mellan oss och eventuella säljare, och det är jag tacksam över.
Ett par kriterier finns för att det schweiziska förbundet ska vara intresserade. Hästen ska vara mellan fyra och tolv år och ha ett rekord om sämst 2.20. Hästarna får vara max 130 centimeter. Kontaktperson på Svensk Travsport är Linda M Olsson, hon nås på 0707988844.
– Jag märker tydligt hur intresset bland unga har ökat här i Schweiz, det som kanske är allra roligast är att det inte främst handlar om barn till aktiva, utan faktiskt om sådana som kommer utifrån sporten. Därför behöver vi agera snabbt och är Sverige dem som kan hjälpa oss är jag evigt tacksam, avslutar Jean-Pierre Kratzer.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.