Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Solvalla satsar på banunderlaget

Foto: Janet Pers/TRAVRONDEN
Någon översvämming handlar det inte om på Solvalla, men bankroppen släpper inte igenom vattenet som den ska. Foto: Janet Pers/TRAVRONDEN

Solvallas bana var krävande för både hästar och kuskar under Breeders Crown-semifinaldagen i söndags. Sportchefen Markus Myron lyfter nu fram två olika åtgärder som förhoppningvis ska göra förhållandena på huvudstadsbanan bättre.

Publicerad:

Det såg väldigt påfrestande ut och var det också. Efter regn hela dagen blev Solvallas banunderlag svårbemästrat och sikten för kuskarna undermålig. En sak är säker - Solvallas nuvarande banoval tål vatten väldigt dåligt. Vad sedan det egentligen beror på är inte självklart.
– Jag pratade med en hel del aktiva om banunderlaget och fick flera olika åsikter. Det vi kan vara överens om är att ingen egentligen vill tävla under de förhållanden som rådde i söndags. Det hade regnat konstant under lång tid, men samtidigt verkar inte banan släppa igenom vatten på det sätt som man kan önska. Exakt vad det hela beror på kan jag inte säga, säger Solvallas sportchef Markus Myron.

Den sistnämnde poängterar att Solvallas bana är byggd på lermark och att det kan spela in i sammanhanget. En omfattande banomläggning är planerad till juli nästa år, den första i sitt slag sedan juli 2005. Då investerades ett par miljoner i bankroppen, som också blev bättre än tidigare. Nu verkar det dock som att det krävs ”en repris”.
– Det blir en omfattande omläggning och banan håller stängt under ett par veckor i juli, påpekar Markus, som även kan berätta om en ny bankommitté på Solvalla.
– I onsdags bestämde vi att att en bankommitté ska bildas. Jag och tränarordföranden Peter G Norman har haft kontinuerliga diskussioner kring det här och nu ska det ske. Den här kommittén ska bestå av representanter från banpersonalen, proffstränarna och så är jag sammankallande. Vår anläggningschef Marcus Lindström är förstås given i sammanhanget.

Peter G Norman fyller på:
– Det är klart att jag själv, Reijo Liljendahl och Fredrik B Larsson ska ingå i bankommittén plus ytterligare ett proffs. Jag tror inte att det gå att utföra några mirakel fram till banomläggningen, men det är bara försöka kämpa på så gott det går. I grunden känns det bra att vi proffstränare nu får en möjlighet att komma med våra synpunkter under mer ordnade former.

Vad är egentligen problemet med Solvallas banunderlag?
– Vi hade tidigare ett betydligt bättre underlag, men känslan nu är att det finns en ”kaka” i botten som hindrar vattnet från att rinna igenom. Vattnet stannar uppe på och det blir sedan skitigt direkt. Vi behöver helt enkelt den där banomläggningen.

Peter G Norman framför ingen kritik mot banpersonalen:
– Nej, de är väldigt duktiga och jobbar hårt varje dag. Däremot har de just nu en omöjlig uppgift.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.