Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Solvallas bana allt bättre

Foto: MARTIN LANGELS/ALN
Foto: MARTIN LANGELS/ALN

Under gårdagen skulle det ha körts tävlingar på Solvalla, men de flyttades till Sundbyholm då banan var i för dåligt skick.
Redan under torsdagen var banan mycket bättre.
– I går kväll var den skaplig och i dag vill jag till och med påstå att banan är fullt godkänd, säger Solvallas banarbetare Marcus Stjernström.

Publicerad:

STCC-tävlingarna som avgjordes på Solvalla den gågna helgen skapade stora skador på travbanan. Så pass stora skador att tävlingarna flyttades till annan ort. Banarbetare Marcus Stjernström förklarar var bekymret låg.
– När asfalten togs bort från banan blev det som att börja från noll. Vi fick åka ut med väghyveln för att justera höjd och dosering på banan. I det här fallet var det väldigt ojämnt, vilket innebar att vi var tvungna att lägga på nytt material. Det tar sedan ett bra tag att jobba in till ett bra banunderlag, säger Stjernström.
Asfalten var borta blott ett dygn innan inspektionen och i och med det var beslutet inte svårt att fatta.
– Banan var helt enkelt inte tillräckligt bra. Vi hade inte fått tillräckligt mycket tid, tyvärr. Vi kan inte göra mer än jobba 24 timmar om dygnet. Med det här tidsschemat var det en ekvation som inte gick att lösa. Det är bara att ta lärdom till nästa år och som jag förstår det är det redan bestämt att vi kommer ha längre tid på oss då, vilket är skönt.
Solvallas banunderlag har varit otroligt uppskattat det senaste året, något banskötarna också lagt märke till.
– Det är klart att vi är stolta över Solvallas underlag. Därför blir det som en kniv i magen när man helt plötsligt ser att det läggs asfalt på ovalen. Vi bryr oss verkligen om banan, den är som ett barn för oss. Det är vad vi brinner för och det gör ont. Samtidigt är det så det är – intäkter måste komma in och jag är inte negativ som sådan till STCC, men jag kan inte heller sticka under stol med att det som sagt gör ont, säger Stjernström och avslutar.
– Till måndag är jag övertygad om att banan blir bra. Det kommer inte bli någon Elitloppsbana, men en fullgod tävlingsbana. Som det är nu får vi jobba på ostört och vi ska göra allt i vår makt för att se till så de fyrbenta har en bra arbetsplats om fyra dagar.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.