Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Forsberg: ”Ambitionen är att gå plus”

Foto: TR BILD
Solvallas vd Jörgen Forsberg tror på ett plusresultat ekonomiskt för årets Elitloppshelg. Foto: TR BILD

Sportsligt är Elitloppshelgen för de flesta årets höjdpunkt. Men hur går det egentligen ekonomiskt för arrangören Solvalla?
– Det håller inte att backa år från år, då måste vi i sådana fall se över hela affärsplanen, säger Solvallas vd Jörgen Forsberg, som dock hoppas och tror på ett plusresultat för 2018.

Publicerad:

I mitten av september höll Stockholms Travsällskap ett extrainkallat möte och presenterade en dyster ekonomisk prognos för sina medlemmar. Resultatet pekade mot tio miljoner kronor minus och ett rörelseresultatet på 1,4 miljoner back för 2017. Det låter bättre för 2018.
– I år är det budgeterat för ett rörelseresultat lite bättre än noll, det är svårt att ha ribban högre än så. Just nu ligger vi bättre till än förra året, framför allt då det gäller Q1, berättar Jörgen Forsberg.
Ett av skälen som Jörgen Forsberg angivit till minussiffrorna under 2017 var att kostnaderna rusade iväg under Elitloppshelgen. Bland annat genom ökade utgifter för extrapersonal och att man för första gången drev restaurangerna i egen regi. Det fanns inga inkörda rutiner sedan tidigare Elitloppshelger och därmed var det svårt med planeringen. En annan av minusposterna var en banomläggning som blev dyrare än förväntat.
– Jag var inte vd före och under Elitloppet förra året, utan satt enbart som styrelsemedlem. Det har dock inte varit helt lätt att separera inkomster och utgifter under Elitloppshelgen från den övriga verksamheten på Solvalla. Här hade man kunnat vara skarpare och vi har tagit mycket lärdom av 2017. Fjolårets Elitloppshelg blev i slutänden ändå ingen katastrof ekonomiskt, säger Jörgen Forsberg.

Hur ser då budgeten ut inför årets Elitloppshelg?
– Ambitionen är att gå plus, i alla fall inte minus. Samtidigt har ett sällskap vid en travbana inte som huvudmål att tjäna en massa pengar, utan fokus ligger på att via arrangemang som Elitloppet rekrytera ännu mera publik, hästägare, spelare och så vidare.

Är det okej att Elitloppshelgen får gå minus kontinuerligt med tanke på vilken uppsida helgen är sportsligt?
– Nej, det är inte okej. Vi måste hitta en modell där vi minst kan gå runt ekonomiskt, annars är det inte hållbart i längden.

Finns det till och med en risk på sikt att Solvalla tvingas ge upp Elitloppshelgen på grund av de stora ekonomiska utmaningarna?
– Det hoppas jag verkligen inte. Jag personligen tror i alla inte det. Det känns som att alla inom travsporten, både aktiva, publik och de som jobbar vid banorna, verkligen vill att Elitloppshelgen ska fortsätta gå bra. Alla behöver den här fantastiska boosten en gång per år.

Ett exempel på vilket stort arrangemang det handlar om är hur många som arbetar på Solvalla under just den här specifika helgen. Normalt finns runt 50 anställda knutna året runt till Solvalla, men dessa räcker inte långt när det ”bränner till” sista helgen i maj.
– Vi räknar med strax över 1.000 som jobbar för oss under Elitloppshelgen och då har jag exempelvis inte räknat in tältarbetarna, som redan varit igång. Vi behöver ta hjälp av bemanningsföretag i år också och när det gäller rent ideella krafter är dessa lätträknade. Då har jag verkligen inte sagt för mycket.

Hur känns det för dig med en dryg vecka kvar till Elitloppshelgen startar?
– Jag har lite svårt med sömnen, men vet inte om det bror på den inre stressen eller istället är frukten av förkylning och pollenallergi. Fokus har varit att det mesta ska vara klart redan nu, så att vi slipper den där värsta stressen dagarna före. En viss stress blir det ändå alltid, men jag känner mig faktiskt rätt så lugn.

Vilka är dina viktigaste uppgifter för dagen?
– Jag är ju även tillförordnad försäljningschef och det gäller bland annat att säkerställa alla biljetter/platser till tillresta, både som är med kring Elitloppshästarna och andra prominenta gäster. Det är mycket logistik och brandkårsutryckningar. Det är många av mina medarbetare som i princip jobbar dygnet runt för att Elitloppshelgen ska bli av, flitens lampa lyser verkligen här på Solvalla just nu. Redan i september hade vi förövrigt första Elitloppsmötet.

Vilket är svårast i din roll?
– Det är väl att det mesta är nytt eftersom det är mitt första år som vd. Det gäller att ta sig an utmaningarna med en stor ödmjukhet och lära sig av dem som varit med länge. Jag hade en hel del idéer i bagaget, men har valt att ligga lite lågt med dessa ännu så länge för att istället vara en del av hela maskineriet detta år. Det är som sagt ett väldigt stort evenemang.

Jörgen poängterar att det är omöjligt att vara förberedd på allt.
– Jag ser det här med förberedelserna inför Elitloppshelgen som ett levande dokument, som justeras allt eftersom. Det här är första året för  mig i den här rollen och det går inte att ta höjd för allt.

Exempelvis är det svårt att påverka vädret. Här kan man bara hoppas!

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.