Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Solvallas vd skeptisk: "Förmodat undervärde"

Foto: null
Jörgen Forsberg, vd Solvalla.

Banorna får räta in sig i ledet och låta förbundet sköta den övergripande affären med spelbolag.
– Jag kan förstå varför ST vill teckna sådana här avtal men jag är inte säker på att den totala summan blir likvärdig om det sköts centralt, säger Solvallas vd Jörgen Forsberg.
– Vi måste ha ett avtal och i grunden förefaller det för mig att Ulf Hörnberg gjort ett gediget jobb, säger Bodentravets chef David Zimmer.

Publicerad:

Avtalet är inte publikt och Travronden har inte tagit del av detaljerna – men i brett ordalag berättar ST:s Ulf Hörnberg om upplägget:

  • Spelbolag måste köpa ST:s baspaket för att få arbeta med banor
  • Eventuella affärer sys ihop av ST – i samråd med banorna
  • ST tar en majoritet av intäkterna under 2019

LÄS MER: Ulf Hörnberg om avtalet

"Gediget jobb"

Bodentravets David Zimmer:

– Utgångspunkten är att vi måste ha ett avtal, vi måste börja någonstans. För mig förefaller det att Ulf Hörnberg gjort ett gediget jobb med att knyta ihop de här trådarna. Det är oerhört många komplexa delar i det här och tiden har varit knapp. Kanske är inte avtalet perfekt redan nu, men att få ihop något slags avtal som ändå förefaller att vara rimligt tycker jag är imponerande.

"Hypotetiska resonemang"

Solvallas Jörgen Forsberg:

– Jag kan förstå varför ST vill teckna sådana här avtal. Målsättningen med avtalet måste vara att skapa ett större gemensamt värde, men i det här avtalet är jag inte fullt lika övertygad om att vi tar vara på de medel, som finns på bordet, på bästa sätt. Då menar jag svensk travsport i stort, inte bara Solvalla. Det finns ingen anledning att sälja bort våra gemensamma rättigheter till ett förmodat undervärde. Sedan vet man inte hur det här kommer att bli, det är hypotetiska resonemang nu.

Inte säker på att intäkten blir lika stor

På vilket sätt finns det brister i det här avtalet rent konkret menar du?

– Om alla banor sålde till skyltar, eller sponsring, till spelbolag på egen hand och den totala summan blir 100 så är jag inte säker på att motsvarande siffra blir 100 om ST sköter det centralt. Det vill säga att man inte får ut bästa möjliga för vår gemensamma rättigheter.

– Jag vill verkligen understryka att jag inte pratar för Solvallas räkning i huvudsak, utan för svensk travsport. Jag tror att vi gemensamt kan göra det bättre och samtidigt värna om banornas immateriella rättigheter.

"Då måste jag avslöja vad som står"

Hur skulle avtalet göras bättre?

– För att svara på den frågan måste jag avslöja vad som står i innehållet och det vill jag inte göra. Som sagt så förstår jag andemeningen i avtalet men som det är skrivet nu så är det för ensidigt och under för lång period. Det kan göras bättre.

Enligt uppgifter till Travronden sent i förra veckan hade samtliga banor/sällskap förutom Solvalla skrivit under avtalet.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.