Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Souloy-fallet till Ansvarsnämnden

Foto: MIA TÖRNBERG
Foto: MIA TÖRNBERG

Fabrice Souloy ställs inför rätta i Ansvarsnämnden.
Svensk Travsport yrkar på att han avsiktligt försökt förbättra Un Mec d'Heripre i Elitloppet 2016 med otillåtet preparat.
– Vi har ett starkt underlag, säger ST:s generalsekreterare Johan Lindberg.

Publicerad:

Under måndagen skickade förbundet ut ett pressmeddelande där det offentliggjordes att kobolthärvan med Fabrice Souloy kommer att tas upp i Ansvarsnämnden. ST hävdar att franske travtränaren brutit mot paragraf 44 i reglementet. Så här skriver förbundet:
"Både ST och DNT vill i detta sammanhang påtala att det varit fråga om avsiktliga, systematiska brott på högsta elitnivå som dessutom är djurskyddsmässigt förkastliga, då det inte finns någon relevant anledning att injicera tungmetaller i stora mängder i försvarslösa djur. Det är känt att höga koncentrationer av kobolt är skadligt för både människor och djur, men det används ändå för att otillåtet öka kroppens produktion av EPO, i syfte att påverka prestationsförmågan."

"Minimum två års avstängning"
Det Norske Travselskap (DNT) yrkar dessutom på livstids avstängning.
– Jämfört med Norge så kommer vårt yrkande gällande avstängning först senare i processen. Det man kan säga är att det han åtalas för i första hand är minimum två år års avstängning och maximum livstid., säger Johan Lindberg.
Vad innebär det här?
– Det innebär att vi anser att vi har ett starkt underlag som kommit fram via utredningen och att vi nu lämnar över det till ansvarsnämnden för bedömning och eventuell straffutmätning.
– Om nu domstolarna kommer fram till att han inte kan dömas för avsiktlig doping, så är vårt andrahandsyrkande grov oaktsamhet.
Skulle han dömas till livstids avstängning i Sverige innebär det att förbundet arbetar för att straffet gäller överallt.
– Om vi tar det från svensk sida så kommer vi begära utvidgning av det eventuella straffet inom hela UET.

Fabrice Souloys advokat, Staffan Uvabäck, har givits tre veckors svarsfrist på ST:s och DNT:s anmälningar.

 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.