Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Sportchefen om skotvånget: "Fungerat bra"

Foto: Kanal 75
Foto: Kanal 75

Släpp hästskorna fria – det är vår!
Från och med i morgon onsdag (1 mars) är tre månaders skotvång över och det är tillåtet med barfotabalans igen.
– Den här perioden har fungerat bra, säger Svensk Travsports sportchef Petter Johansson.

Publicerad:

Till vintern 2015-2016 ändrades regelverket för hovbeslag under vintermånaderna december, januari och februari. Från att tidigare varit som "vilka månader som helst" förbjöds barfotakörning för att bland annat slippa beslut från dag till dag och för att banorna helt enkelt inte håller sommarkvalité under de månaderna. Samma upplägg användes den här vintern och ST:s sportchef, Petter Johansson, är nöjd med utfallet.
– Ja, det har fungerat bra. Vi har inte haft någon som har brutit mot förbudet utan samtliga tränare har skött sig perfekt.
Känns det som det börjar sätta sig?
– Ja, det här var andra vintern vi hade det här upplägget och med förändringar är det väl alltid så att med tiden sätter det sig. Det är viktigt att få ut budskapet på ett korrekt och tydligare sätt. Den här vintern gick smidigare än den första.
Kommer det här konceptet att fortsätta?
– Det beslutet går via reglementskommittén och några månader före den aktuella perioden i vinter kommer ett beslut.

Banveterinären beslutar om eventuellt skotvång nu
Nu när det tillåts tävla barfota, finns det risk för en del så kallade "dag-för-dag-beslut"?
– Banveterinären har nu, precis som i exempelvis juni eller juli, befogenhet att förbjuda barfotakörning om det är så att han eller hon gör den bedömningen att banan inte är tillräckligt bra för barfotakörning. Allt för att säkerställa hästarnas välfärd.
Den här vintern har flera tävlingsdagar fått flyttas, eller ställas in, på grund av att banan inte ens varit i tävlingsmässigt skick.
– Det har varit en svår tid med extrema väderomslag flera gånger, från tio minusgrader till fem plusgrader på egentligen bara ett några timmar.
ST frågade landets proffstränare genom Travtränarnas Riksförbund om det var lämpligt att ändra regelverket för inrapportering av balans. Förslaget innebär att man i så fall skulle vara tvungen att tävla med den balansen som anmälts 1,5 timme innan start. Ett förslag som ratades av medlemmarna i TR.
– Det var egentligen en frågeställning eller ett förslag till reglementskommittén. I och med det så fick TR´s representant i reglementskommittén i uppdrag att höra sig för med sina medlemmar. Det är något vi ska diskutera i reglementskommittén framöver, därmed så är inget bestämt. 
– Men nu, från och med 1 mars, är det ingen ändring gällande det.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.