Sveriges ledande travtidning
ANNONS

ST: "De här reglerna som gäller"

Foto: JEANNIE KARLSSON/TRAVRONDEN
Foto: JEANNIE KARLSSON/TRAVRONDEN

Under torsdagsförmiddagen framkom kritik mot ST från ägaren till Nelle Pride, Per-Ove Alnemar, samt arrangören till Centrumtravet, Mattias Frick, angående beslutet att i efterhand frånta Nelle Pride segern i lopp 4 på Rommetravet i måndags. Nu svarar ST:s sportchef Petter Johansson.

Publicerad:

I måndags startade Nelle Pride i, och vann, lopp 4 på Rommetravet. Under onsdagen kom Svensk Travsport med beskedet att hästen fråntas segern i och med att han var ute och tävlade i Centrumtravet i Hudiksvall, en tävling som räknas som propagandratrav, under lördagen. Bara två dagar innan starten på Romme. Nu förtydligar ST:s sportchef Petter Johansson beslutet.
– Det som står i §16 gäller alla hästar som finns med en tränares lista och så fort en häst anmäls till någon form av tävling så är det de här reglerna som gäller. Det står ingenting i reglementet om hur långt loppet får vara och vi måste ta det här beslutet. Annars begår vi ett fel. 

Kan den här regeln komma att ändras i framtiden?
– Jag kan inte svara rakt ut på det. Det är en fråga för reglementskommittén och den har från första början tillkommit som en veterinärfråga. Vi kommer att ha ett möte med reglementskommittén i mitten av september och det här lär säkert lyftas där.

Ändrar faktumet att det är arrangören som ringt och velat ha ytterligare en häst från stallet till start?
– Nej, det gör det inte. Hästen har ändå fått någon form av godkännande av tränaren och då blir det ett anmälningsförfarande och intagen i ett program. I just det här specifika fallet är det otroligt tråkigt.

Vem har det yttersta ansvaret i detta?
– Det är tränaren själv som har det.

I Svensk Travsports Tävlingsreglemente 2016 har ett tillägg gjorts jämfört med 2015 års tävlingsreglemente vad gäller startberättigade hästar under punkten ”Villkor för att häst ska vara startberättigad i tävling”.

Registreringskrav och åldersgränser 16 §:
Kvalificeringslopp, premielopp, B-lopp, utbildningslopp, provlopp, lopp vid propaganda- och bygdetrav samt andra lopp med anmälningsförfarande är att jämställa med tävling.
– Av djurskyddsskäl så gjorde vi ett förtydligande inför 2016.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.