Sveriges ledande travtidning
ANNONS

ST inför hårdare bevakning i jakt på fuskare

Foto: Pressbild/Svensk Travsport
Arkivbild. Foto: Pressbild/Svensk Travsport

Från och med nästa år skärper Svensk Travsport bevakningen inför utvalda storlopp.
Målsättningen är att minimera möjligheten att fuska.
– Exakt utformning håller vi på att tittar igenom nu, säger Steen Morten Johansen som är ansvarig för utredning och säkerhet.

Publicerad:

Proffstränaren Robert Bergh gick, i veckan, till hårt angrepp mot förbundet i en tweet och för Trav365 utvecklade han sin ståndpunkt och uttryckte även följande:
”Jag vet att det finns doping i svensk travsport.”

Fattat beslut i styrelsen

I en artikel, hos samma nyhetskälla, uttryckte Ulf Hörnberg att ST:s styrelse nu beslutat om att införa hårdare övervakning inför storlopp. Steen Morten Johansen, ansvarig för utredning och säkerhet på förbundet, utvecklar för Travronden:

Initialt ett fåtal lopp

– Det är helt riktigt att vi ska införa detention barn, eller med svenskt ord ”övervakning”.

Hur ska det se ut?

– Några få lopp handlar det om, till exempel Elitloppet, Åby Stora Pris och Hugo Åbergs. Vi har inspirerats av den amerikanska modellen (dit kommer hästarna dygnet före loppet och övervakas noggrant, reds. anm.).

Arbetet pågår just nu

Exakt hur kommer det att se ut rent logistiskt?

– Det arbetar vi med nu under hösten. Hur många timmar i förväg som hästarna behöver så där är inte klarlagt. Vi har pratat med Tränarnas Riksförbund som är positiva till det här och även med banorna. Jag har varit i kontakt med Anders Malmrot på Solvalla, Mats Ahlkvist på Jägersro och ska ha ett möte med Jon Walter Pedersen på Åby i nästa vecka.

– Banorna ska också få vara med och säga sin mening om det här.

Troligen ankomst dagen före

Exakt vilka lopp som kommer att innefattas av övervakningen är inte spikat i nuläget.

– Förhoppningsvis är vi klara med arbetet om ungefär en månad. När dessa lopp sedan närmar sig kommer det också att stå i propositionen.

Rimligt att anta är väl att hästarna ska anlända dagen före loppet?

– Det kan man anta, men vi ska också prata med Nordic Equine Medication and Antidopong Committee (NEMAC) för att bestämma exakt antal timmar.

"Vi måste vara öppna"

Är det här en stor utgift?

– Nej, nu har jag inte räknat på det ännu men jag tror inte att kostnaderna är så mycket större än i dag. Vid Elitloppet har man exempelvis redan nu vakter kring varje häst.

Vad säger du rent allmänt om Robert Berghs kritik? Är ni inte tillräckligt bra i ert arbete?

– Min bild är, precis som jag tidigare har sagt, att vi måste vara öppna för att det kan finnas doping i vår travsport, man kan inte säga att det inte finns. På tisdag ska jag ha ett möte med Robert.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.