Sveriges ledande travtidning
ANNONS

ST: "Man kan bara spekulera"

Foto: JEANNIE KARLSSON/TR BILD
Petter Johansson, sportchef på Svensk Travsport. Foto: JEANNIE KARLSSON/TR BILD

Från kontinenten lockades två hästar att vara med i finalen av Trotting Masters på söndag. Svensk Travsports sportchef Petter Johansson framhåller ett par anledningar till det skrala intresset.

Publicerad:

Två miljoner kronor väntar vinnaren i finalen av Trotting Masters på söndag. Två av landets bästa hästar finns med i form av Propulsion och Readly Express, men intresset utanför Norden har varit skralt. Endast Dreammoko (Holland) och Up And Quick (Frankrike) har lockats till Östersund.
– Rent sportsligt är det otroligt fina hästar med. I och med att det är ett UET-lopp så hade man önskat en bredare europeisk förankring i startlistan än vad som blev fallet. Det fanns ett intresse från Mellan- och södra Europa men de hästarna som var aktuella var inte på topp och då valde man att avstå resan till Sverige och Östersund, vilket man måste respektera.
 
Varför tror du att loppet inte lockat fler internationella gäster?
– I den allra yppersta eliten blir hästarna färre sett till antalet. Samtidigt finns det ett brett utbud av lopp i kalendern att delta i. Sedan tror jag att man har respekt för tusenmetersbana, taktiskt skickliga kuskar och tuffa konkurrenter i form av bland annat Propulsion och Readly Express.
 
Viss kritik har framkommit mot att övriga propositioner den här tävlingsdagen inte varit tillräckligt intressanta för europeiska tränares del.
 – För att det ska ha kommit europeiska hästar till övriga lopp hade vi behövt erbjuda klart högre prispengar, vilket vi inte har haft möjlighet till. Visst hade vi kunnat göra övriga propositioner mer attraktiva, men jag tror trots det att prispengarna hade varit för låga för att europeiska tränare hade gjort turen upp till Östersund.
 
På söndag körs även Prix du President i Avenches, största banan i Schweiz, där Jean-Pierre Kratzer är president. Samme Kratzer är även ordförande i UET. Prix du President, med 70.000 euro i samlad prissumma, har lockat ett flertal internationella topphästar.
– Först och främst är det tråkigt att det blivit en krock samtidigt är det nästan omöjligt att pricka in kalendern så att storloppen ligger fria. Historiskt har finalen av Trotting Masters legat från någon vecka in i september till slutet av september, vilket även är fallet i år. Det är flera bra och intressanta hästar som väljer att starta i Schweiz. Sedan vet man inte om de hade åkt till Östersund oavsett om det hade gått en annan helg. Det kan man bara spekulera i.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.