Sveriges ledande travtidning
ANNONS

ST om kampanjen #metoo: "Vi har utmaningar"

Foto: Kanal 75
Lisa Persson jobbar på Svensk Travsport. Foto: Kanal 75

Kampanjen Me Too, under hashtagen #metoo, har rivit upp en medial storm.
Svensk Travsports Lisa Persson berättar om hur förbundet ser på kampanjen och jobbar med eventuella problem i det här ämnet.

Publicerad:
Hashtaggen "metoo" har blivit en kraftfull rörelse för att synliggöra sexuella trakasserier och​ övergrepp. Aktionen har riktat strålkastarljuset mot svåra strukturella problem och fått många kvinnor att våga berätta om sina upplevelser. Men hur ser det egentligen ut i travsporten? Hur jobbar Svensk Travsport för att förebygga kränkande behandling och övergrepp? Lisa Persson är ungdomsansvarig och jobbar med den etiska plattformen på ST, hon berättar om det arbete hon och hennes kollegor gör.

Hur jobbar Svensk Travsport för att förebygga förekomsten av sånt här?
– Det är självklart en viktig fråga för oss. Och vi jobbar initialt med att förebygga genom att prata om det. Att medvetandegöra och prata om bemötande, hur vi är mot varandra och vad det är för sport vi vill ha. Det har vi gjort sedan ett par år tillbaka och lagt resurser på ”En travsport för alla”. Det är både politiskt viktigt och korrekt att jobba med de här frågorna, men i slutänden är det viktigaste att den enskilda individen ska må bra och känna sig välkommen.
 

"Lära killar att säga ifrån"

 
Huruvida problemet inom travsporten är större, mindre eller likt samhället i övrigt är givetvis svårt att avgöra. Det enda man vet är att det förekommer. I vilken omfattning det sker vet man dock ej. 
– Det är precis som i samhället mer eller mindre förekommande. Sen handlar det också om att man belyser, lyfter frågan. Både om sexuella trakasserier och hur man bemöter unga och nya i sporten. Jag får då och då information om hur tjejer bemöts på ett mer eller mindre otrevligt sätt. Vi måste belysa hur vi är mot varandra. Ge tjejer självförtroende att säga ifrån, men även lära killar att säga ifrån.
Ser ni några effekter av det arbete ni lägger ned i frågan?
– Ja, det tycker jag. Vi har höjt medvetandegraden i och med att man börjar prata om det och förstå vad det handlar om. Att det handlar om hur man är i vardagen och att man ska respektera varandra. Men i och med att vi börjar prata om det på flera olika håll och individerna ser sitt ansvar, så tror jag att vi kan skapa en travsport som är attraktiv för alla. 
 

"Har utmaningar att jobba med"


Skulle du säga att travsporten är en trygg plats?
– Vi har ju utmaningar att jobba med för att bli ännu tryggare än vad vi är i dag. Där har vi ett ansvar dels som förbund, men också varje lokal travbana och förening. Att varje individ ser sitt ansvar och att vi lyfter upp de här frågorna och prata om hur vi har det och hur vi vill ha det. 
Hur mycket når fram till dig i din position?
– Det finns med all säkerhet ett stort mörkertal. Men jag kan nog säga att det är många inom travsporten som också kan säga”#metoo”, precis som i övriga samhället och därför behöver vi prata om det. Därför är det här en väldigt stark och viktig aktion som dragit igång. Att du som kvinna vågar säga ifrån och att killar vågar agera och reagera om de ser eller hör något. 
 

Har byggt upp ett skyddsnät


Svensk Travsport har jobbat för att bygga upp ett skyddsnät, som ska finnas på plats när personer utsätts för kränkningar och övergrepp av olika slag. Det tycker Lisa Persson finns på plats i dag.
– Det tycker jag att vi har strukturerat upp, genom att det finns kontaktpersoner på förbundet. Sen har vi våra travskolor, där det finns personer som jobbar med utbildning, barn och unga som man ska kunna ha förtroende för och vända sig till. Vi har även vår etiska plattform ”En trovärdig travsport” där vi pekar på vilka beteenden som travsporten tycker är okej och vilka som inte är det. 

 

Kontakta ST eller lokala travbanan


Vilken är den främsta utmaningen ni har framför er just nu?
– Det är väl egentligen hela arbetet att faktiskt belysa det, så att alla ser sitt ansvar i de här frågorna. Att ge unga tjejer självförtroende att våga säga ifrån, men också stötta killar att våga agera och reagera.
Om man blir utsatt, eller ser någon bli utsatt för ett icke önskvärt beteende inom travsporten, var vänder man sig då?
– Önskvärt är ju att man säger till direkt när man ser eller upplever något sådant här. Skulle man inte vilja det, av olika anledningar, kan man kontakta oss på ST eller den lokala travbanan, någon person man har förtroende för där.
FAKTA

#metoo – detta har hänt

Den 5 oktober rapporterar New York Times att en mängd kvinnor anklagar filmproducenten Harvey Weinstein för sexuella trakasserier. De ska ha pågått i decennier.
Skådespelare som Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Ashley Judd och Cara Devigne träder fram och berättar att de trakasserats av Weinstein. Flera kvinnor, bland dem skådespelarna Rose McGowan och Lysette Anthony anklagar Weinstein för våldtäkt.

I spåren av Weinsteinskandalen svämmar internet över av berättelser om sexuella trakasserier. Inte bara i filmbranschen utan på arbetsplatser, lokaltrafik, mataffärer, joggingspår och lekplatser.
"Om alla kvinnor som har blivit sexuellt trakasserade skriver 'jag också' som status, kanske människor kan förstå omfattningen av problemet", skriver skådespelaren Alyssa Milano på Twitter den 15 oktober.

Gensvaret blir enormt. Hashtaggen #metoo får ett eget liv.
Ett drygt dygn senare exploderar #metoo även i svenska sociala medier. På Twitter, Facebook och Instagram vittnar kända och okända kvinnor om sexuella trakasserier och övergrepp. Bland dem finns konstnären Stina Wollter, komikern Karin Adelsköld, programledaren Jessica Almenäs och artisten Sarah Dawn Finer.

Källa: Sydsvenskan.

ANNONS

Ämnen i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.