Sveriges ledande travtidning
ANNONS

ST: "Tidigare gränsen inte realistisk"

Foto: Thomas Blomqvist/Kanal 75
Foto: Thomas Blomqvist/Kanal 75

Stina Swartling är utbildnings- och montéhandläggare på Svensk Travsport och ­svarar här på en del av ­frågorna som kommit i och med skärpningen av monté­sportens nya fyskrav.

Publicerad:

Varför har ändringen gällande montésportens fyskrav gjorts?
– Anledningen till att det kom på tal från första början var efter ett möte med nordiska reglementskommittén. De arbetar bl.a. för att reglerna i travsporten ska vara så lika som möjligt över de nordiska länderna. Norge införde hårdare krav under fjolåret att alla ryttare ska göra fystestet och vi kände att vi  vill göra en ändring för att komma i linje med dem.

Tio stycken per år
– Ändringen är även gjord för att den tidigare gränsen inte kändes realistisk. Det var i princip ingen gräns när man som ryttare hade behövt rida 15 lopp på tre år. Montésporten är väldigt fysisk och fysisk aktivitet är som alla vet en färskvara. I princip skulle man som ryttare kunna ha ridit 15 lopp under 2014 och ändå plocka ut licens för 2017. Det var en väldigt lång tid man hade på sig. Nu har vi istället kommit fram till att man ska ha genomfört tio stycken aktiviteter per år vilket inte inte ens är en per månad i snitt.
Flera röster har sagt att de önskar en testdag där ryttarna får ställa upp i ett flertal lopp under samma dag och bedöms utifrån det, din kommentar?
– Testet är framtaget för att det ska vara enkelt att genomföra och vi känner att det här testet är mer tillgängligt och genomförbart än ett ridtest. Det hade varit toppen om förslaget du berättar om hade kunnat genomföras, men jag tror att vem som helst förstår att det krävs en hel del resurser för att få det att fungera. Det ska först och främst finnas hästar till alla. Syftet med testet är ett steg i arbetet i vår montéplan att höja kvalitén hos ryttarna genom att de är tränade och förberedda inför loppen. Alla montéryttare behöver träna för att orka med den fysiska påfrestning ett montélopp faktiskt är. Jag hoppas att de som rider färre än tio lopp ser det här som en möjlighet att träna mot ett mål. Mindre än en procent av ryttarna har hört av sig och tycker att det är dåligt, men ännu fler har hört av sig och tycker att det är bra.
Det rids totalt två montélopp norr om Bollnäs mellan första januari och sista mars. Varför är det så?
– Så är det alltid den här tiden på året och det är ingenting nytt för i år. Det sliter på hästarna att tävla i monté och det sliter ännu mer på is­banorna och det här något som de aktuella banorna själva har valt. Det kommer i vanlig ordning att skrivas ut fler lopp när vintersäsongen är slut och det är för hästarnas skull.

Loppen anpassas
Hur ser du på de nya fördelsloppen som införts?

– Fördelsloppen är till för att ännu fler ryttare ska ha möjlighet att delta i loppen. Det är inte så lätt att få ritter när man är ny i montésporten och vi gör vad vi kan för att hjälpa dem in i sporten.  Loppen anpassas till vilken region man hör till och banorna får sätta upp vilken gräns de vill. Det kan vara att man ska ha ridit 30 lopp en gång, 50 lopp en gång och 100 lopp en annan. Jag tog fram en lista till loppet som kördes på Solvalla den 20 januari och till det loppet var det cirka 90 av våra drygt 250 licensierade ryttare som hade fått fördel. Fördelsloppet på Solvalla (fredag, 20 januari) vanns av en jätteduktig tjej, Josefine Bood, som hade fördel. Även tvåan Moa Jakobsson hade fördel och båda dessa tjejer visade verkligen framfötterna i loppet och får förhoppningsvis fler chanser i och med detta.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.