Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Starkt emot upplägget"

Foto: MARIA HOLMÉN/TRAVRONDEN
Testdag av expresstrav på Solvalla under onsdagen. Foto: MARIA HOLMÉN/TRAVRONDEN

Under onsdagens V86-omgång hölls en testdag i expresstrav på Solvalla. Vi har utvärderat kvällen med stallpersonal, kuskar och med Solvallas sportchef Markus Myron. De säger och tycker så här...

Publicerad:

Roger Walmanns stall hade tio starthästar under onsdagen. I stallet arbetade bland andra Viktor Flink-Ideborn.

 
– Synken mellan klockorna på banan behöver förbättras, för i går var det osynkat och rörigt. Jag är ändå positiv till förändringen, även om det kräver fler folk i stallen, men och om vi lär oss tiderna blir det inte stressigt, säger Viktor Flink-Ideborn, hästskötare.
 
Stefan Melander och Catarina Lundströms stall hade femton hästar till start, vilket är mindre än vad de brukar. Lärlingen Marcus Schön vill inte se några fler expressdagar.
 
– Jag är starkt emot upplägget och ingen i vårt stall var nöjd med upplägget. Vi har många hästar i stallet och det var en extrem stress för oss i går. De jag mötte på stallbacken tyckte detsamma. För de aktivas del, och framför allt för hästarnas skull, hoppas jag att det inte blir av igen. Allt var svårjobbat och jag fann inget positivt, säger Marcus Schön.
 

"För oss kuskar..."

Bland kuskarna körde bland andra Erik Adielsson och Per Lennartsson – vilka upplevde gårdagen som positiv.
 
– För oss kuskar flöt det på riktigt bra tycker jag. För personalen i stallarna var det säkert betydligt tuffare, men jag tycker ändå att det är bra att vi provar nya grepp, det är helt nödvändigt för travsporten. Vi får smälta det här och utvärdera det i lugn och ro för att hitta en bra lösning, säger Erik Adielsson.
 
– Jag tycker att det personligen fungerade bra, men så hade vi endast en starthäst från det egna stallet. Helt klart går det åt mycket personal om man ska få det att fungera. Ur säkerhetssynpunkt var det känsligt vid in- och utfarten eftersom att det var så mycket hästar ute på banan samtidigt, säger Per Lennartsson.
 

"Vi måste titta mer noggrant"

Solvallas sportchef Markus Myron bevittnade inga tidsfelaktigheter och nu väntar utvärdering.
 
– Alla lopp gick iväg i tid och där måste jag säga att alla aktiva stod för ett fantastiskt arbete och gav det här försöket en ärlig chans. I den synvinkeln kan man inte säga annat än att det var succé. Sedan är frågan vad det får för konsekvenser och påverkan på arbetsmiljön för hästarna och det är något vi måste titta mer noggrant på innan det blir aktuellt med en framtida förändring, säger Markus Myron och fortsätter:
 
– Ett första möte har vi under fredagsförmiddagen. Jag har fått in lite reaktioner från en del kuskar och de flesta tyckte att det fungerade bra för deras del även om de inte hade några marginaler att spela på. Hela tävlingsdagen flöt på och de yttre förutsättningarna var så bra som de kunde, men sedan måste man använda fantasin och fundera på vad som händer om det är spöregn eller en kall vinterkväll, avslutar Markus Myron.
ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.