Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Starten på succén

Foto: TR Bild
För 40 år sedan avgjordes den första upplagan av Olympiatravet och Jägersro var skådeplatsen. Premiärsegrare blev Pershing och Berndt Lindstedt, som även vann Elitloppet samma år, och ekipaget fick ta emot pris av Ingemar Stenmark och Linda Haglund. Foto: TR Bild

När Berndt Lindstedt körde i mål som vinnare i första Olympiatravet 1979 nickade han lite lätt ut mot publiken. Storstjärnan Pershing hade tagit hem ännu en storloppsseger och de flesta var rätt nöjda. Men Lindstedt och de flesta andra i publiken på Jägersro kunde inte ana den succéfyllda utvecklingen av Olympiatravet. ATG har sedan starten bidragit med över 250 miljoner kronor till svenska idrottare.

Publicerad:

– Olympiatravets betydelse för ATG, V65 och V75 är enorm. Det var i ett läge i slutet av 1970-talet då vi behövde bredda spelet och travsporten. Få fler människor att bli mer intresserade av både och, säger ATG:s förre vd Gert Lindberg.
– Jag hade funderat mycket över hur vi skulle få spelet mer populärt och när Egon Håkansson kom till mig och presenterade idén tyckte jag att den var väldigt bra. Det var exakt detta som vi letade efter, att locka fler att spela, och vi gjorde det tillsammans med idrotten. Det blev en succé som nog ingen hade kunnat förvänta sig.
 
Avtalet mellan ATG och Sveriges Olympiska Kommitté kallas ibland för ”landets längsta i sportens värld”. Och avtalet, där SOK får tio procent av omsättningen på V75-spelet, lever i allra högsta grad. 

"De två största idrottsstjärnorna som fanns i Sverige då"

På lördags körs det första uttagningsloppet på Solvalla. Berndt Lindstedts gamla hemmabana.
– Det var rätt många människor på Jägersro när jag vann med Pershing. Sedan var ju Ingemar Stenmark och Linda Haglund prisutdelare, de var väl de två största idrottsstjärnorna som fanns i Sverige då. Även om Pershing var väldigt snäll kommer jag ihåg att Ingemar gärna ställde upp vid sidan om hästen. Jag tror också att Ingemar stod helt ensam med Pershing och småsnackade med honom ett tag. Det var kul att se. Men man kunde ju aldrig tro att det skulle bli den här utvecklingen av loppet. ATG satsade på rätt häst, kan man säga, berättar Lindstedt.
– Jag minns inte så mycket av själva loppet, mer än att vi vann rätt så enkelt från spets. Det brukade ju bli lätta vinster när Pershing startade. Det var en väldigt bra häst, en av de bästa jag har kört. Han kunde allt, han vann på både lång och kort distans. Han pullade aldrig i loppen och hade ett stort hjärta. Vi såg honom tävla i USA och gillade honom mycket. K-G Bertmark var intresserad av en amerikansk häst av bra klass som han också kunde använda som avelshingst. Vi försökte köpa honom av uppfödaren och ägaren Joe Mendelson, för övrigt en väldigt bra karl. Efter ett tag tackade han ja men hästen kom till oss med en gaffelbandsskada och det var ju inte så roligt. Jag kommer ihåg att jag tränade honom i snön i över en månad och skadan läkte ihop sedan ihop.

Hämtade Stenmark – med helikopter

Gert Lindberg trodde stenhårt på idén om Olympiatravet och beordrade högsta möjliga beredskap bland sina anställda. ATG chartrade ett eget stort plan från Stockholm till Malmö.

Idrottsstjärnorna måste ju komma hem samma kväll, resonerade man. Den största stjärnan på Jägersro var utan tvekan Ingemar Stenmark. Men det var nära att det hade gått åt skogen med slalomkungens närvaro.
– Vi hade kontrakterat i första hand Linda Haglund och Ingemar Stenmark. Dagarna innan Olympiatravet ringde Ingemar och sade att han inte kunde närvara på Jägersro för att han hade ett annat viktigt sponsormöte i Köpenhamn. Men jag sade att det inte var några problem utan vi hämtar dig med helikopter. Det spelar ingen roll var du är, sade jag åt honom.
– Ett par timmar innan olympialoppet landade helikoptern på innerplan på Jägersros travbana med Ingemar och intresset var enormt. Det var mängder av fotografer, tv och andra medier. Det var en väldigt trevlig travdag på flera sätt, minns jag, säger Lindberg.

Det behövdes ingen längre utvärdering av det första Olympiatravet. Alla var överens om att det var en succé och att man skulle fortsätta med evenemanget.
– Jag vill minnas att vi bara skrev ettåriga avtal i början, men sedan blev avtalen allt längre. Olympiatravet är vi stolta över, ett av de tre viktigaste i ATG:s historia.

"Avgörande för våra OS-framgångar"

Loppet har blivit ett synnerligen viktigt ekonomiskt bidrag till SOK. 1979 hade kommittén en minimal budget och de svenska olympierna fick blott någon tusenlapp som hjälp i sin OS-satsning. Efter Pershings och Berndt Lindberg seger i det första Olympiatravet lämnade ATG över en check på drygt fem miljoner kronor till SOK.
– Oj, det här är en enorm summa pengar. 300 procent mer än hela den budget vi har i dag, sade Wolf Lyberg i Riksidrottsförbundet när han tog emot checken.

ATG har sedan starten av Olympiatravet varit SOK:s största sponsor med över 250 miljoner kronor. Sedan 1995 har även ATG även varit sponsor för handikappidrotten (Parasportförbundet).

Satsningen har gett resultat: Sverige har tagit över 300 medaljer i de olympiska spelen sedan 1980.
– Tack vare ATG och V75-spelarna har vi kunnat stötta toppidrottsmän och kvinnor samt unga idrottstalanger. I många delar har Sveriges längsta avtal varit avgörande för våra stora OS-framgångar, säger SOK:s förre ordförande Stefan Lindeberg.

Nio har vunnit dubbelt

Olympiatravet har också utvecklats till ett av Sveriges största travlopp för äldre hästar. Sedan 2008 är förstapriset hela 1,5 miljoner kronor. Det är bara Elitloppet och Åby Stora Pris som har högre prissumma.

Nio hästar har tagit dubbeln Olympiatravet och Elitloppet: Ringostarr Treb, Commander Crowe, Brioni, Torvald Palema, Varenne, Copiad, Utah Bulwark, Meadow Road och Pershing.  

Sedan 1985 har det körts olympiauttagningar på landets travbanor. Gulddivisionsloppen har utan tvekan fått en extra krydda vilket ökat intresset ytterligare bland V75-spelarna. Årets uttagningslopp avgörs på Solvalla (30 mars), Jägersro (6 april), Umåker (13 april) och Romme (21 april). Finalen av Olympiatravet äger sedan rum den 27 april på Åbytravet.

FAKTA

Olympiatravet – i siffror

Bästa vinnartid: 1.10,7a (B.B.S.Sugarlight, 2015).
Högsta vinnarodds: 65,03 (Copper Beech, 2010).
Lägsta vinnarodds: 1,13 (Varenne, 2002).
Segerrikaste kusk: Stig H Johansson, Åke Svanstedt, 4 segrar.
Segerrikaste tränare: Stig H Johansson, Åke Svanstedt, 4 segrar.
Segerrikaste häst: 3 segrar: Gidde Palema, Åke Svanstedt, (2003-05). 2 segrar: Varenne, Giampolo Minnucci, (2000, 2002), Scandal Play, Bo Eklöf, (1997, 1999), Copiad, Erik Berglöf, (1995-96), Queen L, Stig H Johansson, (1993-94).

Källa: ATG.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.