Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Stor show av Malmqvists unghäst

Foto: Mia Törnberg/TR BILD
Roger Malmqvist. Foto: Mia Törnberg/TR BILD

En mäktig uppvisning av ett fyraårigt sto på banrekord och en dramatisk upplaga av Amatörpokalen. Visbypubliken fick valuta för pengarna denna torsdagskväll.

Publicerad:

Det stora loppet för kvällen, Amatörpokalen, föregicks av lång väntan då Isi Band fick materialfel två gånger om som tvingades korrigeras. När väl loppet gick igång begick domarna ett misstag när de ropade ut Isi Band som diskvalificerad, men korrigerade sig mitt under loppet och ropade ut Simb Tropeo (körd av Julia Olofsson) som diskvalificerad istället. 
– Bandomarna förväxlade körsvensdressarna och ropade ut fel häst som diskvalificerad. De korrigerade sig så snabbt de bara kunde och domarna gjorde helhetsbedömningen att ingen blev störd av misstaget. Vi strävar givetvis efter att ropa ut korrekt häst, men här skedde ett misstag, konstaterade Visbytravets sportchef Simon Röcklinger.

Neng Wanlayaphol uppfattade inte utropet och satt kvar med sin häst i andraspår med Isi Band. Ekipaget bidade sin tid, men på bortre långsidan satte Wanlayaphol full fart med Thomas Jonsson-tränade hästen. Attacken bet oerhört bra i sista kurvan och Isi Band lyckades hålla stången mot Go D.Nikita. Segern var till och med så klar att Wanlayaphol hann bjuda på segergest. Dramatiken var dock inte slut då en pigg Isi Band senare stegrade sig i vinnarcirkeln och Neng Wanlayphol föll ur sulkyn, men var snabbt uppe på fötter och lyckades hålla i hästen som lugnade ner sig.
– Det här var oerhört kul att vinna. Amatörpokalen är ju ett ganska anrikt lopp och det var stort för mig att få vinna. Hästen var pigg och jag tog extra lång tid på mig att köra hit till vinnarcirkeln. Hon gick bra i loppet. När jag kastade på ute i spåren tyckte jag det flöt på bra, sade Neng Wanlayaphol. 
Segertiden för Isi Band skrevs till 1.15,8/2140 meter. Den fyraåriga Prodigious-dottern tränas av Kalmar-tränaren Thomas Jonsson och är uppfödd av Gotlandsbaserade Tommy Engberg och Dorthy Mählqvist.

Kvällens prestation stod Roger Malmqvists fyraåriga sto Sincerely Face för som var på löphumör under torsdagskvällen. I ett sprinterlopp för ston pep hon till ledningen och inledde första 500 på 1.08,9 men hon var inte nöjd där. Vid varvspasseringen på 1.10,7 hade hon lagt i högsta växeln och konkurrenterna blev lämnade på perrongen. Avståndet växte successivt till 30-40 meter när upploppet nalkades och Sincerely Face sprang in på nya banrekordet för fyraåriga ston, 1.11,0a/1620 meter. Roger Malmqvist var lyrisk över prestationen efteråt. 
– Som jag väntat på den här hästen! Hon har haft lungblödning och småpsykiska problem med att hon la för mycket kraft innan loppen. Hon blev lite rullig till slut och det var nära att hon galopperade, men vi hade betryggande avstånd så jag behövde inte köra på henne. När hon var 1,5-2 år fick jag feelingen för att det här skulle vara en av de fem bästa jag någonsin haft så fin hon var då, sade Roger Malmqvist.
Segern var hästens blott andra på 21 starter. Raja Mirchi-dottern är uppfödd av Lutfi Kolgjini och Anna Svensson.

I övrigt noterades att…
Mega Star tog hand om ledningen och fick favoriten Lady Youline utvändigt om sig. Tempot hölls uppe och när upploppet nalkades såg Mega Star ut att vika ner sig, men det var en synvilla. När Johan Wiman ryckte huvan brisade hästen ifrån Lady Youline och sprang in på 1.12,7a/2120 meter.

…Ari Ben och She's From Above stred om ledningen och öppnade 500 meter på 1.10,1 innan She's From Above tog hand om tätpositionen. Dino Dollar klev fram utvändigt ledaren och in i slutkurvan kom avancemang från Utter och Diable d'Inverne. Dino Dollar kopplade greppet på She's From Above cirka hundra meter kvar och höll undan för Utter som närmade sig meter för meter. Segertiden skrevs till 1.13,2/1620 meter.

Dagens vinnare på Visbytravet
Lopp 1: Echo Gamble (e. Maharajah) Torbjörn Östergren (Roger Hassborg)
Lopp 2: Noble Face (e. Going Kronos) Sofia Blixt (Thomas Jonsson)
Lopp 3: Dino Dollar (e. Celebrity Secret) Jan-Åke Hoas
Lopp 4: Sincerely Face (e. Raja Mirchi) Roger Malmqvist
Lopp 5: Vine Vision (e. Weingartner) Claes Sjöström
Lopp 6: Mega Star (e. Micro Mesh) Johan Wiman
Lopp 7: Isi Band (e. Prodigious) Neng Wanlayaphol (Thomas Jonsson)
Lopp 8: Isadora Band (e. Adrian Chip) Angelica Herlin
Lopp 9: Allgunnens First (e. Cooltrain) Roger Malmqvist (Roger Hassborg)

Nästa gång: Ari Ben (lopp 3) klättrade i ryggar på upploppet i jakten på lucka men förgäves efter att dessutom varit inblandad i en hård spetsstrid och hade synbart krafter kvar.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.