Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Storfavoriten fick ge sig: "Tror jag körde för sakta"

Foto: Thomas Blomqvist
Lutfi Kolgjini var självkritisk efter styrningen av Rajesh Face i Derbyt. Foto: Thomas Blomqvist

Det räckte inte hela vägen för storfavoriten Rajesh Face. Med 300 kvar var hemmahoppet slagen i en snabb avslutning och efteråt var Lutfi Kolgjini självkritisk.
– Jag tror jag körde för sakta i dödens, sa Kolgjini till TV12 efteråt.

Publicerad:

Finalen fick en dramatisk start och många i hemmapubliken hade nog hjärtat i halsgropen när Rajesh Face galopperade bakom startbilen. Raja Mirchi-sonen hittade dock stilen och började om som sist utvändigt. Efter 400 meter valde Kolgjini att avancera framåt och efter 700 meter satt ekipaget i dödens utvändigt om Cyber Lane. Första varvet gick på 1.12,4 och första 1500 meterna på 1.13,5. Först på sista bortre långsidan blev det rejäl fart på tillställningen när Global Trustworthy kom fram i tredjespår och i sista sväng hade Rajesh Face svårt att haka på när det gick riktigt fort. Han fullföljde ändå bra och tog till slut hand om femteplatsen.
– Jag körde nog för sakta och bjöd in Jormas (Global Trustworthy), Johan Untersteiner fick ju köra i 17-tempo ett tag.Samtidigt är det svårt att ta ett sådant beslut när man kört galopp i starten. 
– Men min håller farten hela vägen och stack iväg ett varv till efter att jag ryckt bomullen. Sammanlagt var det ett misslyckande men hästen gör det fantastiskt bra och kämpar hela vägen. 

Fredrik Persson gav Monark Newmen ett perfekt lopp i tredje utvändigt och följde med i rygg på Global Trustworthy i tredjespår när tåget gick på sista bortre långsidan. Med 100 meter kvar såg Monark Newmen ut att kunna spurta till seger, men    Cyber Lane visade sig starkast sista biten. För Fredrik Persson var det blandade känslor efteråt. Det blev ingen Derbytriumf men det kunde också blivit en galopp i stället för en andraplats.
– Han var nära att galoppera på upploppet och jag är glad att jag "tog hem" honom. Banan var väldig hård i dag och hästarna har haft det kämpigt. 
– Det är fantastisk häst och jag tror jag ledde lite någon gång. Det ska jag ta med mig, sa Fredrik Persson till TV12.

Global Trustworthy höll bra som trea före Test Drive som stod för ett starkt slutvarv i spåren. J.H.Mannerheim följde med som fyra efter en invändig resa och nämnde Rajesh Face slutade femma. En av de mer betrodda som hamnade utanför priskakan var Reijo Liljendahls Policy of Truth som fastnade med krafter kvar. Efter en resa i rygg på ledaren tog Ulf Ohlsson ut Policy of Truth i andraspår på sista bortre långsidan men över upploppet hade ekipaget stora trafikproblem.
– Ska man vinna Derbyt måste man få det optimala loppet och lite flyt, tyvärr blev vi fast med krafter kvar, sa Ohlsson efteråt i tv-sändningen.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.