Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Storloppet tillbaka i ljuset

Foto: HANOLD/ALN
Publikbild från Jämtlands Stora Pris 2013. Foto: HANOLD/ALN

Efter två år med midnattstrav återgår nu Östersundstravet till den vanliga V75-tiden under banans största tävlingsdag. Travbanechefen hoppas på ännu tidigare starttid framöver. – Jag kan ju inte trolla med några flygplan, säger Jan Quicklund.

Publicerad:

Det nya konceptet med midnattstrav i Östersund fick ingen hjälp från ovan under sina två år. Det var hällregn båda tillfällena och Jan Quicklund menar att det inte regnade så mycket någon annan dag under något av åren som det gjorde just den tävlingskvällen både 2015 och 2016. Vädrets makter spelade dock inte in när beslutet om att återgå till traditionell starttid togs.
– Det var en chansning och ett halvintressant koncept. Man måste våga förändra för att inte fastna i samma hjulspår. Samtidigt ska man inte förändra för ändrandes skull. Vi kände att vi tappade barn och ungdomarna med det nya konceptet, säger Quicklund.
– Det andra var att det inte passar lika bra när vi kör kvällstrav på fredagen. Det är inte praktiskt för storkuskarna att gå och vänta hela lördagen. Det är stjärnorna som drar folk, då måste vi se till att få hit stjärnorna också. 
Vad gäller just den biten så känner sig Quicklund belåten med årets upplaga av Jämtlands Stora Pris.
– Visst, när jag gjorde min lista så fanns det med ett par superstjärnor som inte är med. Jag trodde att ”Tarzan” skulle komma med Cruzado Dela Noche, Volstead eller kanske rentav Nuncio. Hade han kommit så skulle jag vilja säga att vårt startfält nästan matchar Oslo Grand Prix, som har dubbelt så mycket i förstapris. Vi visar att vi är bra med på travkartan och kan återigen presentera ett startfält som har otroligt hög nivå.

Under de två åren som Jämtlands Stora Pris har avgjorts senare på kvällen har också den ”vanliga” V75-starttiden ändrats från 14.30 till 16.20. Quicklund berättar att han i samband med beslutet om att gå ifrån midnattstrav förde en dialog med ST, där han lämnade önskemål om att få starta V75 klockan 14.30.
– Det har med våra geografiska förutsättningar att göra. Till skillnad från många banor i Mellansverige kan man inte bara sätta sig i en bil och åka hem snabbt och smidigt från vår bana. En lördagskväll här så tar man sig inte härifrån. Jag kan ju inte trolla med några flygplan, då måste man titta på logistiklösningar. Jag är helt övertygad om att man måste hitta ett koncept som passar de lokala förutsättningarna.
Publikrekordet i Jämtlands Stora Pris lär ha tagits när Zoogin slog Copiad i premiären 1995. Den exakta siffran framgår inte i resultatlistan och Quicklund själv vet inte säkert. 
– Jag var inte där men jag har sett loppet flera gånger efteråt och man ser ju att det var sanslöst med folk, det sägs att det var över 14.000 personer. Loppet kunde inte ha fått en bättre start. Vi var uppe på 10.200 personer 2011 när Iceland vann över bland annat Maharajah, Yarrah Boko, Noras Bean och Torvald Palema. 
Hur många blir det i år?
– Det är ju alltid svårt att säga, men kan vi få 4.000 på fredag och 8.000 på lördag så är jag nöjd.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.