Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Styrkebesked av Mellby Club

Foto: Leif Norberg/ALN/TR Bild
Mellby Club imponerade stort på Bodentravet. Foto: Leif Norberg/ALN/TR Bild

Lördagens försök i bronsdivisionen kördes över tre mastiga varv runt Bodenovalen. Med en häst på banan. Mellby Club bollade var nämligen förkrossande överlägsen och kom i mål på 1.13,6 – tre tiondelar från sin broders svenska rekord.

Publicerad:

Och fyra tiondelar från Propulsions världsrekord från Åby Stora Pris i fjol. Det var med andra ord inte så konstigt att konkurrenterna inte kunde följa när Jorma Kontio eldade på i ledningen under slutrundan.

Dit tog han och Mellby Club (e. Muscle Hill) sig efter en tung inledning ute i spåren. Efter 600 meter kom ekipaget dock ned utvändigt om Actual Star och dennes körsven, Jörgen Westholm, släppte då ifrån sig taktpinnen.

Mellby Club, som tränas av Timo Nurmos, fick sedan Whipped Eggs på sin utsida. Med två av favoriterna där framme var loppet länge låst och när köhästarna väl anföll på sista bortre långsidan skruvade Kontio upp farten. Och försvann.

Över upploppet gick Mellby Club sedan undan och vann i lekande lätt stil före en tapper Actual Star. 
– Han har varit jättefin i de tre-fyra senaste starterna och hittat en växel till. Det här var det bästa loppet i hans karriär. Han vann mycket lätt, sade Jorma Kontio efteråt.

Kontio körde även Mellby Clubs äldre bror, Mellby Viking, i de flesta av dennes starter. Bland annat då Mellby Viking travade svenska rekordet 1.13,3 över just 3.140 meter med autostart. 

Nu gick det bara tre tiondelar långsammare – i bronsdivisionen.

Dubbel för Lindqvist

Ove A Lindqvist hade en stor kväll på Bodentravet och vann två lopp på V75. Dels med kallblodet Pave Faks (e. Järvsöfaks) som fick trava utvändigt om ledande Guli Rubin – en position som Lindqvist var nöjd med.
– 400 kvar förstod jag att jag skulle slå Jörgens häst. Min rädsla var i stället hur mycket Örjan hade kvar i sin häst i rygg på ledaren.

Svaret på den frågan löd: Inte tillräckligt. Lindqvist höll länge Joker C.K. fastlåst, men tvingades till slut att lämna en lucka. När den kom försökte Kihlströms häst att utmana, men Pave Faks, som tränas av John Mogset, gick undan till en säker seger.

I lägsta klassen vann Quito Lane (e. Pine Chip) som Lindqvist körde åt Robert Bergh. Quito Lane kämpade sida vid sida med stallkamraten Macelleria i klass I och vann till slut med en nos från ledningen.
– I sista sväng tänkte jag att jag skulle vinna med 20–30 meter, men så tvekade han, sade Lindqvist.
– Han smårullade lite 150 kvar, så jag vågade inte vara på honom. Det fanns nog krafter kvar, men det här räckte ju.

Äntligen, Nobel Amok!

En tränarseger till Bergh alltså och det blev ytterligare en i silverdivisionen. Då körde han själv Nobel Amok (e. Zola Boko) som efter sju sorger och åtta bedrövelser äntligen fick vinna på V75 igen.
– Det var sådan harmoni omkring honom i dag. Jag vet inte vad han hade fått det ifrån, men jag kunde köra på honom från start och han var inte ivrig alls. En gammal härlig Nobel Amok, sammanfattade en nöjd Bergh sedan hans häst hållit undan för Eder Bob som fick en sen lucka från vinnarhålet.

Lördagens storlopp kördes med tre volter och vinnaren startade längst bak. Emilia Leo serverade Hope and Dreams (e. Triton Sund) en perfekt resa i rygg på Millie Millionaire.

Denne anföll i tredjespår under slutrundan och gav Hope and Dreams draghjälp hela vägen till upploppets början. När Leo då satte in slutstöten var fick såväl Millie Millionaire som länge ledande Lady Zappa se sig besegrade.
– Jag är helt skakis. Hon var jätterullig hela vägen, så jag satt med andan i halsen, sade Leo.
– Men hon är grym när hon får de här loppen. Då har hon alltid en växel kvar till slut och i dag blev det helt perfekt för oss. 

Hope and Dreams tränas av Oscar Berglund.

Favoritfall i klass I

Daniel Redéns Fleet Admiral startade längst ut i det bakre ledet bakom bilen, men lyckades ändå ta sig till ledningen i ingången till andra sväng.

Det kostade dock att ta sig dit. Och favoriten fick sig sedan en tryckare av Ove A Lindqvist och Lexington Tooma med varvet kvar till mål. 

Fleet Admiral såg ändå ut som en vinnare vid upploppets början, då Littleredcorvette (e. Coktail Jet) plötsligt fick fritt fram. Den norske storskrällen kom med bättre fart mitt i banan och hann fram till seger i klass I-försöket. 

Segerkusken John Östman medgav att loppet blev kört till hans fördel, men var inte lika förvånad som spelarna.
– Vinner man fem lopp i rad gör man ju något rätt. Även om det är i Norge.

Rätt V75-rad:
1–15–7–15–7–8–4

Utdelning:
7 rätt: 34 612 kronor
6 rätt: 244 kronor
5 rätt: 27 kronor

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.