Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Succé för Forss – seglade upp i topp i kusk-VM

Foto: Maria Holmén
Den finska flaggan vajade stolt på måndagen när Mika Forss tog en trippel i kusk-VM. Foto: Maria Holmén

Mika Forss bjöd på show under det andra VM-passet som utspelade sig på Mohawk under måndagskvällen lokal tid. Finländaren tog tre raka segrar och seglade upp till förstaplatsen i sammanställningen – Björn Goop hade en sämre kväll och ligger nu på delad femteplats. 
– Jag måste säga att jag älskar Mohawk, jublade Forss efter succén i Kanada.

Publicerad:

Finlands VM-hopp låg sexa i totalen efter premiären på Century Downs i helgen, men under det andra passet (av fem) på Mohawks 1400-meters bana fick Mika Forss strålande utdelning med tre segrar på fyra lopp. Björn Goop hade däremot en lite tuffare kväll och tog en tredjeplats som bäst, vilket ledde till att han tappade i sammanställningen. 

Det skulle bli en kväll med finsk sisu i fokus, men VM-drabbningen började med en bejublad hemmaseger för Mohawks egen James MacDonald. Kanadensaren såg ut att ha för långt fram i sista sväng med andrahandsfavoriten Mystery Bet, men en rykande spurt över upploppet i vida spår räckte hela vägen till seger före spetshästen Windsong Magic med Dexter Dunn från Nya Zeeland. 
Björn Goop gav sin travare, Marty de Vie, ett perfekt lopp i tredje invändigt och ut i andra par utvändigt med 600 kvar. Men över upploppet tröt ändå krafterna för Marty de Vie och det blev en åttondeplats för ekipaget. 

Mika Forss inledde med en femteplats och i det andra loppet var det dags för honom att kliva in i hetluften på allvar. Med passgångaren och andrahandsfavoriten Dialamara körde Forss till spets och stannade där hela vägen in i mål till en bekväm seger. 
– Jag har kört några passgångare i Australien tidigare och så nu då. Hon var riktigt fin och det blev en lätt seger, sa Forss.
Goop körde återigen en mindre betrodd, 26-oddsaren Machapelo, och kunde aldrig blanda sig in i leken. I sista sväng satt ekipaget i fjärde utvändigt och det blev en niondeplats sedan Machapelo hållit farten över upploppet. 

I det tredje loppet var det dags för Forss på nytt. Med Light Go Out sände han framåt i tredjespår med 750 kvar från andra utvändigt och favoriten avgjorde mycket lätt över upploppet till en seger med tre längder. 
– Jag kände hela tiden att jag satt bakom vinnaren, sa Forss i vinnarcirkeln efteråt.
Goop körde Legal Process i rygg på ledaren men 12-oddsaren kunde ingenting över upploppet och ekipaget blev näst sist. 

Med segern var Forss uppe i totalledning och han passade på att dryga ut den ytterligare i kvällens sista VM-lopp. Finländaren satt bakom fältets näst minst spelade häst, travaren Mega Moss, och hade hittat fram till andra utvändigt när loppet gick mot sin upplösning. In på upploppet satte Forss in attacken och det bet bra för Mega Moss som avgjorde med 100 kvar. Här blev det äntligen lite utdelning för Björn Goop som körde slalom på det långa upploppet med 20-oddsaren Sky Lav till tredjeplatsen. 

Poängställningen i VM-sammandraget ser ut enligt följande, med två tävlingar av fem avverkade:
1. Mika Forss (Finland) - 95 poäng
2. James MacDonald (Kanada) - 83 poäng
3. Marcus Miller (USA) - 74.5 poäng.
4. Dexter Dunn (Nya Zeeland) - 71 poäng.
5. Shane Graham (Australien) - 62 poäng.
5. Bjorn Goop (Sverige) - 62 poäng.
7. Gerhard Mayr (Österrike) - 57 poäng.
8. Mark Purdon (Nya Zeeland) - 52 poäng.
9. Noel Baldacchino (Malta) - 49 poäng.
10. Eirik Hoitomt (Norge) - 44.5 poäng.
11. Rik Depuydt (Belgien) - 43 poäng. 

I kväll lokal tid fortsätter kusk-VM på Georgia Downs, Ontario. 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.