Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Succétrion: "Det här kunde man väl inte drömma om"

Foto: TR Bild/Fotomontage Patrik Nord
Jepson, Skoglund och Leo. Foto: TR Bild/Fotomontage Patrik Nord

Nytt år – nya möjligheter.
Trion Carl Johan Jepson, Emilia Leo och Rikard N Skoglund kan se tillbaka på 2018 med ett leende på läpparna.
Hur känns det egentligen att få sina siffror ”nollade”?
– Jag hoppas kunna förbättra på nytt, säger Rikard N Skoglund.

Publicerad:

Det går att vända och vrida på statistiken i all oändlighet, något som – oavsett typ av statistik – inte går att tolka på annat sätt en succé är den trions 2018, tre olika typer av klättringar i divisionerna.


Carl Johan Jepson

  • 1414 uppsittningar – 216 segrar – 15,3 % – 23,9 miljoner kronor – trea i ligan
    (2017: 1142 – 134 – 11,7 % – 10,9 mkr – nia i ligan.)
  • Korta E3 med Betting Gangster (Gr. I)
  • Lyon Grand Prix (Gr. II)

Kommentar: Tillhört eliten under flera år, därifrån till att ”vara eliten” är steget långt, milen i bilen oändliga och konkurrensen stenhård. Travsporten har inte ett givet svar på herrtennisens ”Big Four” – Nadal, Djokovic, Federer och Murray – som vunnit 37 av de senaste 42 Grand Slam-titlarna. Ändå känns det lite så, med Jepson – att han slagit sig in på allvar i den absoluta toppen.


Rikard N Skoglund

  • 2018: 1206 uppsittningar – 136 segrar – 11,3 % – 12,3 miljoner kronor – åtta i ligan
    (2017: 611 – 52 – 8,5 % – 3,5 mkr – 37:a i ligan.)
  • E3-revanschen med Racing Brodda
  • Sju V75-segrar, bland annat med On Track Piraten
  • Flera storloppsstyrningar

Kommentar: För Rikards del har det i huvudsak handlat om att ta klivet från mörka vardagskvällar till de stora scenerna vilket är lättare sagt än gjort. Dubbelt så många styrningar visar också att han är populär oavsett status på tävlingarna. Fick chansen i Kriteriet av Timo Nurmos och då blir uppmärksamheten stor. Pigg ”morotshälsning” till On Track Piraten efter deras succé. 


Emilia Leo

  • 2018: 546 uppsittningar – 84 segrar – 14,5 % – 5,6 miljoner kronor – 18:e i ligan
    (2017: 223 – 31 – 13,9 % – 1,7 mkr – 55:a i ligan)
  • Fyra V75-segrar varav de två första samma dag
  • Travrondens guldklocka
  • 84 segrar – segerrikaste kvinna under en säsong genom tiderna

Kommentar: Förlorade hon något lopp? Ibland kändes det inte så, då hon passade på att vinna ordentligt i stöten. Utöver V75-dubbeln tog hon ytterligare nio dubbelsegrar, en trippel och en fyrling. Behärskar såväl monté som sulky och tränar dessutom V75-vinnaren Sign Me Up Too själv. Unik bredd!


Carl Johan Jepson:

Nollade siffror – hur är det?
– Man får se det positivt, det är naturligtvis kul att det gick så bra i fjol och det blir inte lätt att slå siffrorna men man strävar alltid efter det. På något sätt än det ändå rätt skönt att börja på noll.

Den enskilt största faktorn till framgångarna i fjol om du inte får svara ”bra hästar”?
– Inga djupa dippar. Ofta har man någon svacka, men det gick bra hela året. Det är väldigt hård konkurrens i Sverige och att bli trea i ligan är jag lite stolt över.

När du ändrade inriktning och satsade på kuskande i stället för egen rörelse – kunde du tro att det skulle bli så här bra?
– Nej, det kunde man väl inte drömma om. Jag har fått chansen att köra åt de bästa tränarna och det sporrar ännu mer, samtidigt som det hela tiden gäller att vara alert och göra bästa möjliga oavsett vilket lopp det är. 

Farhågor för 2019?
– Nej, igen direkt. Man hoppas så klart på ett fint år igen och att man får fortsätta köra bra hästar., men man kan aldrig veta hur det blir. Det är bara att fortsätta jobba hårt.

Rikard N Skoglund:

Nollade siffror – hur är det?
– Lite inspirerande det också. Nu är ett år klart, det går inte att förbättra eller försämra det, så det känns roligt att börja om på nytt. Samtidigt vill man vinna första loppet så snabbt som möjligt så det inte sätter sig i huvudet. En bra start är viktigt, det har man med sig resten av året.

Känns det realistiskt att matcha fjolårets siffror?
– Ja, har man en gång gjort det så finns möjligheten igen. Fördelen jag har i år är att jag har en annan position och större kundkrets, än vad jag hade i januari i fjol. Förutsättningarna är bättre under första halvåret, även om jag vann V75-lopp tidigt i fjol. Jag hoppas inte bara matcha, jag hoppas kunna förbättra siffrorna!

Farhågor för 2019?
– Jag är positivt lagd som person, men det är klart att man längtat mer efter 1 januari tidigare än vad man gjort nu. Viss press har man satt på sig själv, vilja upprätthålla nivån och inte kliva ned, men jag ser det som en möjlighet och kommer inte slappna av en sekund.


Emilia Leo:

Nollade siffror – hur är det?
– Normalt sett brukar det vara skönt när statistiken nollställs, hitta ny motivation. Den här gången känns det väl inte på det sättet men i stället kan jag se tillbaka på ett fantastiskt 2018. Jag får se det som mitt genombrottsår och det blir svårt att uppnå 84 segrar, men man kan öka på andra sätt…pengar, procenten. 

Det är lätt att jämföra dig mot andra kvinnor – är det rätt i en sport där ni möter män också?
– Fel tycker jag inte att det är. Visst är det olika kön som tävlar på lika villkor men det känns inte konstigt att man jämför så. 

Du är snubblande nära Jennifer Tillmans rekordnotering i inkörda pengar från 2015 och bara ytterligare två (Helen Ann Johansson, Kajsa Frick) har kört in mer pengar under en säsong.
– Sjukt att bara tänka tanken. Tillman har jag ju sett upp till…att jämföras så är sjukt och att vara där bakom en Prix d’Amérique-vinnare är inte så dåligt!

Farhågor för 2019?
– Nu får jag inte köra breddlopp men jag tror faktiskt inte jag vann så många breddlopp i början av 2018. Någon press känner jag inte, det tror jag är anledningen till att det gått så bra, att inte tänker på det sättet.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.