Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Sundbyholm på banan igen

Foto: Karin Nilsson
Björn Frössevi – ny ordförande i Sörmlands Travsällskap. Foto: Karin Nilsson

ESKILSTUNA. Efter all turbulens och alla avhopp är en helt ny styrelse på plats på Sundbyholm.
– Nu blickar vi framåt och gör en rejäl omstart, säger nye ordföranden Björn Frössevi.

Publicerad:

Sundbyholms travbana utanför Eskilstuna skakade i sina grundvalar i vintras. Styrelsemedlemmarna i Sörmlands Travsällskap hoppade av en efter en, vilket utlöste en extrastämma där dåvarande ordföranden Roland Jansson och de tre kvarvarande ledamöterna röstades bort.

På sällskapets årsmöte i våras tillsattes en helt ny styrelse, under ledning av den nye ordföranden Björn Frössevi. Denne verkar i konsultbolaget Redersson Management som sysslar med internationella organisationsutvecklingsuppdrag, i nära samarbete med Truepoint AB och Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Björn Frössevi växte upp i sörmländska Vingåker och har under årens lopp haft en rad förtroendeuppdrag på Sundbyholm och Solvalla. Hans grundmurade travintresse accentueras av samarbetet med förre tennisproffset, uppfödaren och amatörtränaren Kent Carlsson och kring stall Skifts andelshästar. 

"Måste ta oss an utmaningarna som en enad styrka"

Frössevi äger även ett tiotal travare där Orkidee Skift, i träning hos Svante Ericsson, är den för tillfället mest meriterade. Han flyttade från Stockholm till Eskilstuna för några år sedan och har nu alltså tagit sig an den delikata uppgiften att ena styrkorna på Sundbyholm och anpassa verksamheten till en ny tid.
– Vi måste vara ödmjuka och inse att det inte går över en natt att läka gamla sår. Samtidigt hölls årsmötet i en god anda och jag tycker mig faktiskt redan märka att våra initiativ för en ökad öppenhet och en bättre stämning är på väg att bära frukt, säger han.

Styrelsen har initierat möten med bland andra hästägarföreningen och amatörklubben i akt och mening att få till en dialog och att få alla att börja dra åt samma håll.
– Vi som är inblandade och besjälade av travsporten tror ofta att vår värld är större än vad den är. Ska vi klara oss på en avreglerad marknad måste vi vara proffsiga och ta oss an alla stora utmaningar som en enad styrka. Vi har helt enkelt inte råd med energitapp på grund av personmotsättningar.

"Den fällan vill jag inte att Sundbyholm ska gå i"

Björn Frössevi har följt avregleringarna av apoteket, bilprovningen och telekommarknaden på nära håll.
– Det handlade om betydande paradigmskiften, liksom det nu gör inom travet. I ett sådant läge är det viktigt att vara klarsynt och medveten om att vi bara sett början på vad som komma skall i kölvattnet av spelmarknadens avreglering. 

Han betonar att de som driver travbanorna inte längre bara kan förlita sig på ATG.
– Vi måste tänka fritt och nytt för att utveckla våra verksamheter. Det handlar om allt från ekonomi och marknadsföring till att rekrytera aktiva och publik. Vi måste ta eget ansvar, samtidigt som vi är med och påverkar så att de centrala besluten blir så bra som möjligt.

Björn Frössevi poängterar att Sundbyholm är känt för sina välskötta arrangemang och att banan står bättre rustad ekonomiskt än många andra banor.
– Men är man bra på något kan det finnas en tröghet att testa nya saker. Den fällan vill jag inte att Sundbyholm ska gå i!

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.