Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Svanstedt: "Six Pack är i klass med mina bästa"

Foto: THOMAS BLOMQVIST/TR BILD
Six Pack och Åke Svanstedt. Foto: THOMAS BLOMQVIST/TR BILD

För två veckor sedan travade Six Pack världsrekord när han vann Kentucky Futurity i Lexington.
Natten till söndag svensk tid jagar Åke Svanstedts stjärna en finalplats i Breeders Crown i Pocono. 

Publicerad:

Det har varit stor uppståndelse kring Six Pack och hans seger på The Red Mile i Lexington, Kentucky. I det första heatet travade han 1.08,6 utan att vara särskilt ansträngd. Hingsten efter Musslce Mass kapade den tiden med sju tiondelar i finalen till 1.07,9 och blev världens snabbaste treåring.
– Hästen var otroligt bra och det kändes som om vi kunde ha kapat dag den tiden med någon tiondel om vi haft sällskap på upploppet. Men vem kan hänga med när det går 1.08 hela vägen, säger Åke Svanstedt och skrattar.
– Jag brukar säga att Zoogin, Torvald Palema, Giddle Palema och Sebastian K är mina bästa hästar som jag tränat och att ingen skulle komma i närheten av dom. Men jag tycker att Six Pack är uppe i den klassen nu. Jag kommer ihåg när Zoogin gick två tuffa heat i Elitloppet (1996) så blev han bara piggare av det och förlorade inte ett lopp under resten av året. Six Pack är likadan, han blir bara bättre och han känns fantastiskt bra efter senaste två loppen i Lexington. Jag tror han kommer att prestera ett topplopp i kväll i Pocono.

Hur ser framtiden ut för Six Pack?
– Breeders Crown är ju enda stora loppet som är kvar i år. Möjligen kan det bli något till eftersom han är så pigg och fräsch. Hur det blir nästa år är ännu inte bestämt. Vi har satt ett högt pris på honom och får vi det måste vi sälja, det är mycket pengar. Men är det ingen som vill betala det priset fortsätter jag gärna att tävla med honom. Det går ju att kombinera tävling och avel i Sverige så varför skulle det inte funka här i USA. Och jag tror hästen kommer att utvecklas ytterligare till nästa år eftersom han är så stor. Det skulle vara intressant att tävla vidare i kanske två säsonger till. Men vi är fyra ägare, jag har störst del (Jeff Gural, Lars Berg och stall Kalmar FF) och vi får se hur det blir. 

Six Pack har vunnit två lopp i The Triple Crown, Yonkers Trot och Kentucky Futurity, men inte Hambletonian, grämer det dig att han missade finalen?
– Egentligen inte, hästen kändes inte bra den dagen och jag blev osäker. Jag tror han fått svårt att vinna finalen. Det var inte samma drag i honom, han var slö i värmningen och jag kände inte igen honom. Hade han värmt bra hade jag inte tvekat utan kört mer offensivt. Man är ju tränare och rädd om hästen.

"Inte presterat som vi hade hoppats"

Svanstedt vann Hambletonian i fjol med Perfect Spirit sedan målettan What The Hill diskvalificerats för trängning. Men ägarna till What the Hill överklagade beslutet i civil domstol och där ligger ärendet fortfarande.
– Några saker har man fått lära sig i USA, en är att domstolarna tar väldigt lång tid på sig. Vi har hört olika datum men det har hela tiden flyttats fram, så det är bara att vänta och se.
Stallet har kört in 3,2 miljoner dollar i år (4,6 miljoner dollar i fjol), och Svanstedt är inte nöjd.
– Nej, tvååringarna har blivit slitna och inte presterat som jag hade hoppats. Vi hade alla hästar uppe i New Jersey i vinter och jag vet inte om det berodde på det. Nu tar vi ner ettåringarna till Florida igen och tränar dom där i vinter medan två- och treåringarna blir kvar.

Till sist en hypotetisk fråga, borde inte Six Pack fungera bra på Vincennes?
– Jo, jag har tänkt på det. Han skulle passa perfekt barfota på den fina banan. Och styrka har han så det räcker.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.