Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Svante Båths stora bedrift – fem hästar vidare till final

Foto: Micke Gustafsson
Very Kronos med Erik Adielsson i ledningen efter 600 meter. Foto: Micke Gustafsson

STOCKHOLM. Svante Båth hade 19 hästar till start i försöken till Kriteriet och Oaks. Elva av dessa var hingstar och valacker.
Totalt blev det fem finalplatser, men det dröjde under tävlingsdagen innan succén inleddes.
– De första loppen bara strulade det, så det var verkligen första och andra halvlek i dag. Det är inte mycket som skiljer mellan himmel och helvete, säger Svante Båth.

Publicerad:

Att Svante Båth tillhör en av de tränare i Sverige som har mest framgångar med sina unghästar, är det få som kan säga emot, framför allt inte efter söndagen. Fem hästar i Kriteriet, en bedrift som ingen tränare mäktat med tidigare med varmblod i Sverige, åtminstone inte med dagens förutsättningar, med kvallopp och tolv startande. Jan-Olov Persson har däremot gjort det med kallbloden, likaså har bland annat Pekka Korpi svarat för bedriften i Finland, 2015.

Att Svante Båth är stolt över Coin Perdu (e. S.J.’s Caviar), Global Un Poco (e. Conway Hall), Capitol Hill (e. Muscle Hill), Global Unspoked (e. S.J.’s Caviar) och Very Kronos (e. Ready Cash) insatser, är en sak som är klar.

"Årets stora mål"

– Det är egentligen helt fantastiskt. Det här är årets stora mål och att få med fem hästar är jag stolt över. Alla hästarna betyder mycket, men att Coin Perdu och Very Kronos gick vidare, var extra skönt. Det är de två som jag hela tiden har hållit främst i kullen och att då kunna leverera i stundens allvar, är starkt. Det ska ändå göras, även om jag vet om att de båda har kunnande som räcker, säger Båth och fortsätter:

– Båda kom till den här starten med tveksamma förberedelselopp, dessutom kom de till start med helt olika förberedelser. Coin Perdu galopperade till slut och vi åtgärdade honom efter den starten, det var positivt att han fungerade bra. Och till skillnad från Very Kronos, så är Coin Perdu rutinerad i gamet. Med Very Kronos har vägen varit lite krokig inför det här, han har varit väldigt grön. Även om han har galopperat en del, så har aldrig tanken funnits att ”skynda” med honom. Honom finns det fortfarande massor att ta av, men det märks tydligt att han tar loppen på rätt sätt.

Extra nöjd med en häst

När det kommer till försöktvåorna, var det en som han kanske var lite extra nöjd med.

– Global Un Poco är för härlig. Han kämpar och sliter, det är ruggig skalle på honom, men det har han egentligen visat hela tiden. De andra två gjorde fina lopp och det ska bli mycket intressant att se hur det går i finalen, berättar tränaren.

"I dag var han tillbaka"

Erik Adielsson, som körde de flesta av Svante Båths hästar, var även han nöjd med den på förhand intressantaste duon, Coin Perdu och Very Kronos.

– I dag var han tillbaka, Coin Perdu. Det kändes bra hela vägen, så det var mycket skönt. Very Kronos fungerade i dag och det är jag nästan lite lättad över. Att hästen fick visa precis hur bra han är, var skönt. Man ska tänka på att han inte gjort så många starter och kommer för varje lopp. Senast var det en knäkappa som lossnade och det har varit lite annat strul, men nu vann han med krafter kvar. Han har enorm lung- och hjärtkapacitet. Än har vi inte sett botten i honom, men det vill till att han fungerar, säger Adielsson.

"Vill behålla för mig själv"

Att valet inte alls blir enkelt är förståeligt, men en tanke finns i huvudet.

– Jag har absolut en tanke på vilken av hästarna som jag kommer att köra, men det vill jag behålla för mig själv ett tag till. Coin Perdu är underbar på alla sätt och vis, Very Kronos har jag inte känt botten i någon gång. Oavsett vad, så är det fantastiskt att Svante har fem hästar till final. Det är en bedrift som inte nog går att hylla, säger Adielsson.

Av Svante Båths hästar är samtliga premiechansade. Det innebär att man har chansen att ta hem 7.800.000 kronor i Kriteriet. Ulf Nordin hade tre hästar med i Kriteriet 1982, och tog hem samtliga pallplatser. Blir det något liknande för Svante Båth 35 år senare?

FAKTA

Svenskt Travkriterium 2017 - startfält

Svenskt Travkriterium, 2640 meter auto, Solvalla den 1 oktober, förstapris 2.000.000 kronor.

Häst - tränare (spårlottordning)

  1) Husse Boko - Joakim Lövgren (1)

  2) Very Kronos - Svante Båth (2)

  3) Da Pepperboy - Petri Puro (3)

  4) Coin Perdu - Svante Båth (4)

  5) The Bucket List F. - Helena Burman (7)

  6) Global Unspoked - Svante Båth (8)

  7) Villiam - Timo Nurmos (9)

  8) Global Un Poco - Svante Båth (11)

  9) Lovely Vacation - Öystein Larsen (5)

10) Alcoy - Peter Untersteiner (6)

11) Capitol Hill - Svante Båth (10)

12) Lass Revenue - Mattias Djuse (12)

Alla hästar är premiechansade (dubbla prispengar) förutom Alcoy och Da Pepperboy.

 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.