Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Svensk sperma ska lösa problem i USA

Foto: ADAM STRÖM/STALLTZ
Johan Hellander, här med Örjan Kihlström. Hellander är i USA i detta nu för att promota sperma från svenska avelshingstar. Foto: ADAM STRÖM/STALLTZ

Amerikansk uppfödning består mycket av två blodslinjer i nuläget, Muscles Yankees och Garland Lobells.
Få intressanta möjligheter finns, men nu kommer det in nytt på hingstmarknaden – med helt nya blodslinjer.
Det är Menhammar Stuteri som exporterat sperma till USA – från tre svenska avelshingstar.

Publicerad:

Muscles Yankee och Garland Lobell. Två ledande blodslinjer i dagens travsport i USA. Snart kan det innebära problem för de amerikanska uppfödarna. Duon finns i så pass många stammar, att inavel är ett stort hot. Det har nu Menhammar Stuteri märkt av och ser en möjlighet att få in sina hingstar på amerikanska marknaden.
– Jag har inte velat gå ut med någonting förrän vi verkligen var på plats och vi märkt att allting gått som det ska, men nu återfinns den frysta sperman från Readly Express, Maharajah och From Above på Stoner Creek, Kentucky. Vi ser det här som ett test, därför har vi inte tagit med några jättevolymer, men de amerikanska uppfödarna är väldigt intresserade. Vi har med oss sperma så tio ston kan betäckas med Readly Express, tio med Maharajah och ett fåtal med From Above, säger stuterichef Johan Hellander från Florida.

"Liten hjälp på vägen"
Anledningen till att det sker just i år beror just på att många anser att USA hamnat i lite av en återvändsgränd när det kommer till avelsbiten.
– Amerikanarna har insett inavelsbekymret, det börjar bli ett problem. Ta exempelvis de som betäcker sina ston med Trixton, som är efter Muscle Hill på ett Garland Lobell-sto. De har inte mycket att välja på framöver. Jag säger inte att vi på Menhammar Stuteri kommer hjälpa dem att bli av med bekymret, men däremot kan vi förhoppningsvis vara en liten hjälp på vägen.
Många uppfödare har redan tjingat plats hos hingstarna, men några ston är inte direkt klara.
– Uppfödarna är väldigt om sig och kring sig, men vi har fått många positiva röster. Readly Express kanske är det hetaste vi har i Sverige för dagen och det vet också amerikanarna om, vilket är positivt. Även Maharajah med sin stam lockar, så nog tror jag att det här kommer bli ett positivt inslag i den amerikanska marknaden. Vi kommer rikta in oss på att få ston i Kentucky, så avkommorna får tävla i deras Sire Stakes-program. Även om det bara handlar om ett par lopp, så handlar det om tradition för de potentiella köparna. Vi gör det för att ge våra hingstar så bra chans som möjligt.

"USA behöver outcrossblod"
Tanken är nu att se hur detta tas emot. Vid stort intresse kan volymen ökas framöver. Readly Express är mer extrem outcross än Maharajah.
– Sperma från alla tre kan vi exportera i större volymer än vi nu gjorde. USA behöver outcrossblod, så enkelt är det. Readly Express med Ready Cash som pappa, ger franskt blod, vilket kan bli intressant. Samtidigt finns det amerikanskt en bit bak i hans stam också. Maharajah är visserligen amerikanskt blod till största del, men där finns även Tibur i det bakre ledet, säger Hellander.
Readly Express är fullbokad i Sverige sedan en ganska lång tid tillbaka. Maharajah finns det däremot platser kvar för, även om det börjar sina där också.
– Readly Express har en betydligt kortare säsong än Maharajah, därför har vi inte vågat ta fullt 150 ston på honom, men de platser som fanns för Readly Express är redan bokade. Maharajah har en bra bit över 100 ston bokade, men jag är tämligen övertygad om att han också blir fullbokad innan det är klart. Det är fantastiskt att vi på Menhammar har så pass fina hingstar – och då har vi inte ens nämnt en sådan som Zola Boko – som jag egentligen tror skulle passa kanonbra i USA. Däremot är han inte ett lika stort namn, vilket ligger honom i fatet, avslutar Hellander.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.