Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Svensk Travsport bemöter kritiken

Foto: JEANNIE KARLSSON/TR BILD
Petter Johansson, sportchef på ST, kommenterar kritiken mot de fasta kallblodspropositionerna. Foto: JEANNIE KARLSSON/TR BILD

Petter Johansson är sportchef på Svensk Travsport. Här besvarar han kritiken mot de fasta propositionerna för kallblod.

Publicerad:

400 av landets tränare, både med A- och B-licens, har skrivit ett upprop mot de fasta propositionerna för kallblod. Vad är din reaktion på det?
– Oväntat. Efter förändringarna som gjordes inför 2017 så har jag inte fått en enda synpunkt angående fasta propositioner. Jag har även en tät dialog med sportcheferna som skriver ut kallblodspropositioner och de har inte hört ett enda ord i år till skillnad mot 2016 då det framkom en del negativa synpunkter. Under hösten hade vi en stor genomgång där representanter från Sleipner såväl riks som lokalavdelningar fick säga sitt. De var överens om att de fasta propositionerna skulle fortsätta med vissa justeringar, vilka vi genomförde inför 2017.
 
De fasta propparna infördes inför 2016 – vad var syftet och fördelarna med dem?
– Först och främst så har det varit ett mångårigt önskemål från Sleipner. Propositioner har varit högt upp på agendan under många många år och Sleipner framförde önskemål om att införa fasta propositioner (fasta kallblodsklasser) för att förbättra tävlingsutbudet, då man var överens om att det systemet man hade inte fungerade. Våra gemensamma mål med förändringar var att vi skulle få - fler aktiva hästar, fler startande hästar i respektive lopp och sportslig rättvisa. Trots en minskad hästbas (antalet tillgängliga hästar i startbar ålder) så har vi uppfyllt två av tre mål.
 
Att över 400 som är missnöjda känns mycket – håller du med?
– Ja, i och med att det har varit tyst hos såväl mig som hos sportcheferna ute på banorna så känns det som många.

Vad tror du om framtiden i den här frågan?
– Det är för tidigt att säga. Jag har tidigare sagt, vilket jag står fast vid - Svensk Travsport har inget intresse av att driva fasta propositioner om det inte leder till en förbättring för kallblodsporten.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.