Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Svenska förhandlingarna uppskjutna: "Inte ovanligt"

Foto: MARIA HOLMÉN/TRAVRONDEN
Foto: MARIA HOLMÉN/TRAVRONDEN

Andra veckan i november avklarades förhandlingarna kring överklagan av norska fallet Fabrice Souloy i Oslo av appellkommittén.
Tidpunkt för det svenska fallet var satt till december – men så blir det inte.

Publicerad:

I maj månad avklarades förhandlingar mot den franske tränaren i Oslo. Då samkördes de norska fallen med det svenska, där Un Mec d’Heripre testades positivt under Elitloppet 2016. Överklagan gjordes, från Fabrice Souloys håll gällande norska domen, och från Svensk Travsports håll när det kom till den svenska.

Förhandlingarna gällande överklagan till appellkommittén i Norge, där de fyra positiva dopningsproven på Un Mec d'Heripre, Your Highness, Lionel och Timone Ek under Oslo Grand Prix-dagen 2016, sattes under lopp, blev klara i början av november och dom väntas kommande vecka.

Tanken var att överdomstolen skulle ta upp den svenska överklagan i december, men så blir inte fallet. Istället blir det med all sannolikhet att vänta till andra sidan årsskiftet.
– Vi fick besked för ett tag sedan att Staffan Uvabeck begärt att få det hela uppskjutet, något eller några av vittnena hade inte möjlighet på de utsatta datumen, som jag förstod det. Det är inte alls ovanligt att sådant här sker när det kommer till domstolsärenden, att saker och ting skjuts upp, men någon skada är inte direkt skedd. Det är bara synd när det ska behöva dra ut på tiden ytterligare. Jag ser det ju som osannolikt att nytt datum ska sättas på den här sidan årsskiftet, säger Göran Wahlman, förbundsjurist på Svensk Travsport.

Nytt vittne även i Sverige

I Norge valde Det Norske Travselskap med advokat Niels Kjaer i spetsen, att ta in nytt vittne i form av Stuart Paine, som arbetar på British Horse Racing Authority och är professor i farmakologi på veterinärhögskolan i Nottingham. Göran Wahlman har även han valt att kalla nytt vittne till förhandlingarna.
– Det enda nya vittnet som vi valt att ta in är Peter Kallings, veterinär. Han har varit med under hela utvecklingen i dopingvärlden, inte minst när det kommer till att manipulera, däribland röda blodkroppar, säger Wahlman.

Domen i Sverige, som Ansvarsnämnden ansvarade för, landade på ett års licensindragning, totalt tillträdesförbud i ett år och en miljon kronor i böter.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.