Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Svenskt i rutan i USA

Foto: TVG
Foto: TVG

ATG har slutit ett avtal med det amerikanska tv-nätverket TVG. Med start den här veckan kan TVG:s kunder se svenska travlopp och spela i ATG:s vinstpooler.

Publicerad:

Redan med start måndagen den 17 september kan det amerikanska TVG erbjuda sina kunder att se svenska travlopp. Detta sedan ATG slutit ett avtal med tv-nätverket. TVG ägs av den irländska speljätten Paddy Power Betfair och är potentiell kund till i 45 miljoner hushåll i USA. Varje år visar TVG omkring 50 000 trav- och galopplopp i sina två tv-kanaler.
– Det känns så klart jätteroligt. Dels så tror jag att det är en partner som är helt rätt för oss i flera olika perspektiv. TVG får en god chans till en bra affär genom att sälja våra produkter och den svenska travsporten får möjlighet till en väldig exponering. Det är roligt att vi kan vara med och bidra till det, säger Lars Nemeth, internationell försäljningschef på ATG.

Totalt 45 miljoner hushåll har möjlighet att knyta till sig TVG:s produkter.
– I USA tror jag inte att det finns en bättre partner för oss. Vi har och har haft samarbete med några mindre aktörer tidigare, men det här handlar om mycket större volymer. TVG når ut till många spelare som spelar för små belopp, men tillsammans blir det stora volymer. Man ska se det som ett test och fungerar det kommer vi att fortsätta tills vidare, säger Lars Nemeth.

Vilka lopp kommer att visas i USA?
– Det får vi se över tid. Det beror på intresset. TVG kan välja vilka lopp de vill exponera och vi har möjlighet att köpa mer exponering till specifika lopp om vi vill. Tidsmässigt ligger vi intressant på det. Våra lunchlopp kommer att ligga mitt i natten där, men loppen som går eftermiddag och kväll kommer att sändas under morgonen och fram till lunch i stora delar av USA. Under de timmarna är det inte så många andra banor igång i USA vilket gör att vi har stor chans att få bra exponering. Vi hoppas att det ska öka intresset för svensk travsport.

Hur mycket pengar hoppas ni få in?
– Jag kan tyvärr inte svara på det. Vi har gjort prognoser, men enligt överenskommelser med vår partner kommer vi inte att nämna några siffror. Vi får se på sikt hur det faller ut, men självklart hoppas vi att det ska bli en bra affär.

Kan det bli så att loppen i Sverige startar på andra tider för att anpassa de amerikanska sändningarna?
– Det tror jag är osannolikt. Kanske någon enstaka gång, men det sportsliga schemat styr sporten över.

I ett pressmeddelande som skickades ut under måndagen uttalade sig Stephen Kennely, Commercial Director Betfair USA. TVG:s kunder kommer att få möjlighet att spela Vinnare, Plats, Tvilling, Komb, Trio och Dagens Dubbel in till ATG:s vinstpooler.
– Svensk Travsport, Svensk Galopp och ATG levererar alla produkter av absoluta världsklass, därför är det fantastiskt kul att få erbjuda våra tittare sändningar och spel till Sverige. Marknadsmässigt och redaktionellt gör vi en satsning med tyngdpunkt på de bästa loppen onsdag till söndag. I våra ordinarie sändningar kommer vi bland mycket annat att ha liveuppdateringar med senaste nytt inför tävlingarna och i samarbete med Kanal 75 visa reportage om svensk trav-och galoppsport, säger Stephen Kennelly.

På den internationella spelmarknaden är så kallade rakebacks, där kunder erbjuds rabatter utifrån hur stora summor de spelar, vanligt förekommande. I samtliga ATG:s partneravtal är dock rakebacks inte tillåtna, så även i avtalet med TVG.
– Både vi och ATG är intresserade av att skapa en långsiktigt hållbar affär. TVG har i stora drag samma breda kundgrupp som ATG och vi arbetar inte heller med rakebacks för att locka kunder till oss. Däremot kommer vi att ha marknadskampanjer med andra typer av kunderbjudande till våra tittare kopplade till sändningarna från Sverige. ATG har i dessa fall rätt till slutgiltig godkännande av erbjudandets innehåll, säger Stephen Kennelly.

Lars Nemeth:
– Vi vet att det finns mycket oro kring frågan om rakebacks, men det är någonting vi inte tillåter. Vi strävar alltid mot hälsosamma spelpooler och det ska bli kul att ge de travintresserade i USA chansen att följa våra lopp. Det är en stor möjlighet även för svensk galopp. Galoppsporten är stor i USA och det blir spännande att se hur intresset blir för vår galopp redan till helgen när Stockholm Cup avgörs på Bro Park.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.